Een visueel gedicht, Parijs, 1952

Nederlandse solotentoonstelling van René Groebli – The eye of love

Redactie 311 0
Bildhalle Amsterdam heeft de eer jou te mogen uitnodigen voor de eerste Nederlandse solotentoonstelling van René Groebli (1927), een van de meest eminente nog levende Zwitserse fotografen. De serie The Eye of Love kwam voort uit Groebli’s huwelijksreis naar Parijs in 1952 en vormt een visueel liefdesgedicht. Het markeerde het begin van de internationale carrière van de kunstenaar, die zijn tijd ver vooruit was.

Na hun huwelijk in 1952 gingen René Groebli en zijn vrouw Rita twee weken op huwelijksreis naar Parijs. Tijdens het bezoek schoot Groebli enkele foto’s die hij een jaar later als een beeldessay bijeenbracht en als kunstenaarsboek publiceerde onder de titel The Eye of Love

De U.S. Camera Annual, het destijds invloedrijkste Amerikaanse jaarboek voor fotografie, schreef in 1955: “The Eye of Love is een teder fotoessay over de liefde van de fotograaf voor een vrouw.” Het mag geen verrassing heten dat deze serie de internationale carrière van de fotograaf lanceerde en dat een foto uit de serie, “Sitting Nude”, werd opgenomen in de collectie van het MoMA. Edward Steichen, de oprichter van de fotografie-afdeling van het MoMA in New York, verwierf de foto voor de museumcollectie en nam er werk van op in zijn monumentale tentoonstelling The Family of Man (1955).

De verbazingwekkende kracht van Groebli’s werk uit 1952 beneemt ons nog steeds de adem. We zijn ons volledig bewust dat we niet zozeer naar een model kijken dat vermoedelijk een affaire beleeft met de fotograaf, maar naar de pure gelukzaligheid van een pasgetrouwd stel in een Parijse hotelkamer. We zien ook dat de stralende witte jurk van de vrouw, van haar lichaam afglijdend richting het geritsel van onscherpe randen, getuigt van een ontmoeting die ons maar al te bekend voorkomt. Het plezier dat deze beelden uitstralen is net zo schandaleus als dat liefde en vertrouwdheid tussen twee mensen solide en ontroerend is.

Groebli was het niet om het documenteren te doen. Hij wil inspireren tot associatie. Als fotograaf wil hij gevoelens visualiseren, een atmosfeer overdragen, een moment vangen en geluk uitdrukken. Op hun huwelijksreis fotografeerde Groebli meer dan het objectief waarneembare. Hij fotografeerde emoties, het vluchtige, intimiteit, gevoeligheid… en zijn liefde voor Rita. The Eye of Love is een serie die doordrenkt is van intimiteit en tijdloze poëzie.

Openingstijden

Tijdens lockdown: per afspraak / Na lockdown: Woensdag tot zaterdag van 12.00 tot 18.00 uur De tentoonstelling loopt tot 3 april 2021

© René Groebli, Lying on the bed, from the series The Eye of Love, Paris, 1952

René Groebli

René Groebli werd geboren op 9 oktober 1927 in Zürich.

In 1945 startte hij een voorbereidend jaar en vanaf 1946 studeerde hij fotografie bij Hans Finsler aan de kunstacademie van Zürich. Tussen 1946 en 1948 voltooide hij de basisopleiding tot documentaire cameraman bij Central Film en Gloria Film in Zürich. Als fotojournalist werkte hij in opdracht voor het tijdschrift Die Woche en later voor het Londense agentschap Black Star in Afrika en het Midden-Oosten.

Zijn eerste twee boekpublicaties waren het poëtische essay Magie der Schiene (Rail Magic, 1949) en de beeldserie Das Auge der Liebe (The Eye of Love, 1954; nieuwe editie in 2014). Groebli’s werk werd door Edward Steichen geselecteerd voor zijn tentoonstelling The Family of Man in het MoMA, evenals werk van Groebli’s landgenoten Werner Bischof, Robert Frank en Gotthard Schuh. Groebli en Frank kregen in 1954 het lidmaatschap tot de Raad van Zwitserse Fotografen toegekend.

Groebli liet de fotojournalistiek gauw achter zich en halverwege de jaren 1950 begon hij zijn eigen studio voor reclame- en industriële fotografie. Hij specialiseerde zich in kleurenfotografie en experimenteerde met het dye-transferproces. Het Amerikaanse tijdschrift Color Annual riep Groebli in 1957 uit tot ‘Meester in Kleur’.

In de jaren 1980 keerde Groebli terug naar zijn artistieke essays in zwart-wit. Aan het einde van de twintigste en in het eerste decennium van de eenentwintigste eeuw bestudeerde hij zijn eigen archief en digitaliseerde de belangrijkste foto’s uit zijn zestig jaar omspannende oeuvre. Groebli, 93 jaar oud inmiddels, leeft en werkt in Zürich. Na een carrière van 73 jaar in de fotografie drukt hij nog altijd foto’s af in zijn studio.

© René Groebli, René photographing his wife, from the series The Eye of Love, Paris, 1952

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie