NASA ontwikkelt slimme camera die door golven heen kijkt

Amy Schutte 240 0
NASA (National Aeronautics and Space Administration) heeft een speciale camera ontwikkeld, die de ‘Fluid Cam’ genoemd wordt. De camera kan een duidelijk beeld vastleggen, dwars door golven heen. Deze foto’s kunnen ongelofelijk waardevol zijn voor wetenschappers om de gezondheid van koraalriffen te onderzoeken.

Onderzoeker Ved Chirayath van NASA ontwikkelde de camera. De software techniek die deze zo uniek maakt, noemt Chirayath ‘fluid lensing’, vloeibaar lensen.

Waar normaal golfbewegingen het beeld vervormen, door golven of andere beweging in het water, maakt deze camera calculaties om de vertekeningen recht te trekken. Hierdoor kunnen haarscherpe foto’s worden genomen door het wateroppervlak heen.

De camera heeft indrukwekkende specificaties. Hij is uitgerust met een Leica Elmarit-M 28mm f/2.8 ASPH lens, 1tb geheugen en de data wordt verwerkt met een snelheid van 550 mb per seconde.

Vooralsnog worden vooral drones uitgerust met deze ‘fluid cam’. In de toekomst hoopt NASA de camera aan satellieten te kunnen bevestigen, om zo de gezondheid van één van de belangrijkste ecosystemen in de wereld te kunnen monitoren.

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy