Nieuwe video van Filmmaker IQ

Mustsee: Technische theorieles over de hyperfocale afstand

Redactie DIGIFO... 932 0
Een groot deel van fotografie is niet veel meer dan toegepaste natuurkunde. En hoewel je lang niet altijd alle theorie hoeft te weten om mooie beelden te maken, kan het er soms wel voor zorgen dat je makkelijker het beeld krijgt dat je wilt. Daarom heeft Filmmaker IQ een nieuwe video gemaakt, dit keer over de hyperfocale afstand.

Wie goed naar de beelden in films en op tv kijkt zal het misschien al een beetje zijn opgevallen: steeds vaker is niet alleen het onderwerp scherp in beeld, en de achtergrond mooi onscherp, maar steeds vaker is elk detail goed te zien. Om dat mooi in voor elkaar te krijgen moet je gebruik maken van de hyperfocale afstand. En voor iedereen die niet meer precies weet wat dat is heeft Filmmaker IQ een duidelijke nieuwe video gepubliceerd. Het begin is nog heel theoretisch, maar halverwege gaat het filmpje over op een voorbeeld uit het echte leven.

 

Lees ook: Video: Zo werken objectieven

Hyperfocale afstand

De hyperfocale afstand is de afstand ten opzichte van de camera waarachter alle onderwerpen ‘aanvaardbare scherpte’ hebben. Als je in het zonnetje mooie landschapsfoto’s wil maken is het niet per se altijd nodig om de hyperfocale afstand te berekenen, dan kan je je objectief simpelweg op oneindig laten scherpstellen, maar als de lichtcondities wat lastiger zijn kan het fijn zijn om een groter diafragma te gebruiken. In dat geval is het wel fijn om te weten wat de hyperfocale afstand is. Gelukkig is dat tegenwoordig met apps makkelijk te vinden.

Kijk voor meer video’s van Filmmaker IQ op deze link.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie