Met Sigma naar de Biesbosch

Met Sigma naar de Biesbosch

Redactie 2088 0
Begin juni nodigde Sigma een select gezelschap uit voor een unieke natuurervaring in de Biesbosch. We werden in Werkendam ontvangen door André Janse van 'De Nieuwe Wildernis' en 'Holland, Natuur in de Delta' die ons leidde naar een afgesloten eiland waar veel beelden van de laatste van deze twee films zijn geschoten.

Na een korte introductie en een kleine autorit parkeerden we de auto bij de aanlegplaats van de boswachter die ons naar het eiland bracht. Tijdens de boottocht zagen we al veel futen en meerkoeten nestelen en het lekkere weer beloofde veel goeds voor de zaterdag.

Objectieven

Na een korte rondleiding van de boswachter over het eiland en een snelle maaltijd werden de objectieven tevoorschijn gehaald. We probeerden wat uit en kozen allemaal één of twee objectieven om mee te nemen tijdens het eerste deel van de excursie: een kanotocht door de kreken van de Biesbosch, op zoek naar de bever.  Gewapend met de 70-200mm f/2.8 en het nieuwe 20mm f/1.4 objectief stapte we de kano in. We kwamen er al snel achter dat het water niet heel hoog stond, toen de andere kano vastliep en de inzittenden zich met moeite vrij konden duwen. We besloten een andere kant op te gaan waar het water hoger was en kwamen al snel een onderduikende bever tegen. Na enige tijd speuren zagen we hem niet meer bovenkomen en besloten we verder te varen en goed de oevers in de gaten te houden.

Eb

Nadat we de kreek uit waren en ons op een plas bevonden kwamen we erachter hoe snel het in de Biesbosch eb kan worden.  In het midden van de plas liep de kano steeds stroever en na enige tijd bleek het niet meer mogelijk om de kano met de peddels los te krijgen. Er zat niets anders op dan, onder veel gelach, uit te stappen en de kano door de modder te slepen.

Na afloop van de kanotocht besloten de mensen in de andere kano nog even de waterdichtheid van het nieuwe 20mm f/1.4 Art objectief te testen. Bij het uitstappen schepte de kano een flinke plons water, waardoor het objectief enige tijd volledig ondergedompeld werd. Hoewel het objectief erg goed bestand is tegen spatwater, bleek dit toch echt te veel vocht te zijn en kon dit splinternieuwe objectief gelijk afgeschreven te worden.

Visarend

Na een paar uur drogen en napraten was het tijd voor een korte nacht. De volgende ochtend stonden we voor zonsopkomst op en om klokslag vijf uur liepen we richting de Visbekken, hopend op de visarend en een mooie zonsopkomst. Helaas was de lucht egaal bewolkt en vlak nadat wij de Visbekken bereikten begon het te druppelen. Na twee uur was de regen niet meer te ontkennen en door de beperkte hoeveelheid vogels besloten we terug te lopen naar het hutje om op te drogen onder het genot van een kop koffie en een vervolgplan te maken.

Unieke beleving

Buienradar voorspelde niet veel goeds en een boottocht in de stromende regen klonk niet zeer aantrekkelijk, dus besloten we om eerder een eind te breien aan het Biesboschavontuur. Zonder mooie foto van een bever, zonder de visarend te hebben gezien en met de modder nog tussen onze tenen kwam er een eind aan deze, ondanks alles zeer geslaagde, unieke natuurbeleving.

Ondanks het slecht weer hebben we wel uitgebreid de mogelijkheid gehad om de objectieven van Sigma aan de tand te voelen en over het algemeen waren we hier zeer over te spreken. De nieuwe 20mm f/1.4 is een zeer mooi lichtsterk groothoekobjectief dat erg scherpe beelden levert en geeft erg mooie kleuren. De 70-200mm f/2.8 is verassend licht en stelt goed scherp; een bewegende libelle op een paar meter afstand is totaal geen probleem voor dit objectief. En ondanks het gewicht is het met de 150-600mm Sport goed mogelijk om scherpe beelden uit de hand te schieten door de uitstekende beeldstabilisatie. Alle objectieven hebben een stevige metalen behuizing en kunnen duidelijk tegen een stootje. Ze hebben fijne rubberen draairingen om scherp te stellen en eventueel in- en uit te zoomen en alleen de hele grote objectieven, zoals de 150-600mm en de 120-300mm, schuiven in of uit door de zwaartekracht. Het is bij deze objectieven wel mogelijk om de brandpuntafstand vast te zetten zodat je niet over het objectief struikelt tijdens het lopen.

De meegebrachte objectieven waren:

  • - 150-600mm Sport
  • - 150-600mm Contemporary
  • - 120-300 mm Sport
  • -  70-200 mm
  • -  50 mm f/1.4 Art
  • -  20 mm f/1.4 Art
  • -  105 mm f/2.8 Macro
  • -  150 mm f/2.8 Macro
  • -  1.4x teleconverter

EMS Films

EMS Films heeft de afgelopen jaren hoge ogen gegooid door het uitbrengen voor hoge kwaliteit natuurfilms geheel in Nederland geschoten. In 2013 bracht EMS Films 'De Nieuwe Wildernis' uit, gevolgd door 'Holland, Natuur in de Delta' in 2015. Momenteel is het bedrijf bezig met het filmen van een natuurfilm in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Sigma ondersteunt EMS Films en levert veel van de objectieven waarmee opnames gemaakt worden, zoals het enorme 300-800 mm f/5.6 objectief, waarmee het uitvliegen van de visarend-jongen is vastgelegd.

Met dank aan Sigma

 

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie