Martin Parr (o.a. van Magnum) gebruikt fotografie als therapie

Amy Schutte 227 0
Martin Parr gebruikt fotografie als therapie. En hij heeft er enorm veel succes mee: zijn werk is zowel geroemd als bekritiseerd om de blik die hij biedt op het hedendaagse leven, vooral in Groot-Brittannië. Geroemd, om zijn observaties en de manier waarop hij die weet te vertalen in aantrekkelijke beelden, bekritiseerd door sommigen omdat ze zijn visie juist elitair vinden.

Zijn grote doorbraak, Last Resort: Foto's van New Brighton, gepubliceerd in 1986 en tevens zijn eerste werk in kleur, richt zich vooral op de Britse stranden. Er zit kritiek in maar ook humor. Overigens produceerde Parr vele boeken en sloot hij zich in 1994 aan bij Magnum Photo, waar hij in 2014 voorzitter werd.

Parr leidt ons in deze video rond op zijn tentoonstelling.

 

 

Parr legt uit dat hij in eerste instantie foto’s maakt die leuk zijn om naar te kijken. Hij gebruikt veel verzadigde kleuren. De onderliggende boodschap is er alleen voor wie ‘m wil zien en is, naar eigen zeggen, van ondergeschikt belang.

Parr heeft een haat/liefde verhouding met zijn thuisland, Toch is het land en zijn bewoners één van zijn belangrijkste onderwerpen. Hij probeert het leven vast te leggen, zoals het typerend is voor de tijd waarin hij de foto’s maakt.

Parr verzamelt ook werk van andere fotografen uit zijn thuisland. Ook verzamelt hij de felgekleurde ansichtkaarten gemaakt tussen de jaren 50 en 70 door John Hinde en zijn team van fotografen. Deze vormen een belangrijke invloed op het kleurgebruik van Parrs eigen fotografie.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy