Het slechte weer niet vermijden, maar opzoeken!

Man schiet 30 terabytes aan stormbeelden en maakt 4K spektakel

Siem van Woerkom 382 0
Episch, is een aardige understatement wanneer je naar Dustin Farrel's 'Transient' kijkt. Een 4K (1000fps) video van extreme luchten.

Lange reizen en veel werk

Bij een eerste viewing van de indrukwekkende video kan je misschien nog het idee hebben dat dit met een combinatie van meerdere DSLR's is geschoten. Niets is echter minder waard. De 4K-video is gemaakt met een Phantom Flex 4 en biedt door het grote detail en vertraagde filmopnames een verbluffende blik op blikseminslagen en stormwolken terwijl deze de omgeving dramatisch overnemen.

Dat dit niet een camera is die je zo eventjes neerzet en mee begint te filmen mag duidelijk zijn. Om de beelden te krijgen, reisde Farrell ongeveer 20.000 kilometer, gebruikte 30 terabyte harde schijfruimte en besteedde bijna 300 uur aan post-productie. De resultaten zijn het echter zeker waard. Transient combineert Farrell's 1000 fps Phantom-beelden met traditionele time-lapse-beelden, waardoor een betoverende video wordt gemaakt die een eerbetoon is aan de kracht van het weer. 

Aparte opname methode

Als hij geen stormen achtervolgt, werkt Farrell als Director of Photography. In amerika is hij een veteraan in de film- en televisie-industrie. Zijn vaardigheden als camera-operator en Phantom-technologie komen dan zeker ook van pas voor deze persoonlijke projecten. 

'De Phantom Flex4K is een camera die geactiveerd kan worden NA het zien van een flits', schrijft hij op YouTube. “Dit werkt goed voor het vastleggen van bliksem omdat de camera ten alle tijden in een buffer opneemt en herschrijft naar de interne ram. Zodra er een flits in mijn zoeker verschijnt, activeer ik de camera om op te slaan wat in de ram is opgeslagen. Voor de opnamen met hoge beeldsnelheden is veel licht nodig. Daarom gebruikte ik meestal mijn 28, 55 en 85mm lenzen wijd open op f/1.4. ”

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem