Magisch minimalisme in zwart-wit fotografie

Magisch minimalisme in zwart-wit fotografie

Redactie DIGIFOTO Pro

Internationaal bekende kunstfotograaf Bastiaan Woudt (1987) is een harde werker, artistiek talent en zakelijk talent, die de innovatie niet schuwt. Een gouden combinatie. Vanuit zijn woon- en werkplaats Alkmaar verovert hij de wereld met zijn monochrome symfonieën die de kijker een optimale esthetische ervaring geven.  

Tekst Judith Bakkers Fotografie Bastiaan Woudt 

Dit artikel is gepubliceerd in DIGIFOTO PRO 2.2025

De gevierde kunstfotograaf Bastiaan Woudt heeft veel geluk heeft gehad in zijn succesvolle fotocarrière. Hij werd gegrepen door de fotografie na de geboorte van zijn eerstgeboren zoontje. Het is anno 2009 en de jonge enthousiasteling zette veel van zijn foto’s op social media. Die werden een hit en zorgden voor veel opdrachtgevers. Hierdoor kon de autodidact zijn gezin via zijn fotografie onderhouden. “Het fotograferen van bedrijfsfoto’s, brochures en portretten was toen mijn leven. Maar via internet leerde ik steeds meer over de techniek van de fotografie en wilde ik eigen kunst maken.”  

 

 
 

 

Wereld gaat open 

Het balletje ging pas echt rollen toen Woudt op loopafstand van zijn huis een fotostudio kocht van een bekende fotograaf. Die bracht hem in contact met  een bekende galerie in Amsterdam en zijn werk werd steeds vaker internationaal getoond. “Dat gaf mijn werk echt een boost!”  Door zijn doordachte marketingplannen, de juiste contacten en het winnen van een award bij Lensculture, waardoor galerie-eigenaar Jackson hem in Amerika wilde vertegenwoordigen, werd hij gaandeweg steeds beroemder. “Het helpt enorm als galeries je vertegenwoordigen, zeker in het buitenland. Dan gaat er letterlijk een wereld voor je open. Prestigieuze beurzen vragen je, je wint prijzen en musea zijn geïnteresseerd. De eerste solotentoonstelling in museum Kranenburgh in Bergen was een mijlpaal voor me, ook omdat ik daar opgroeide.”  

Magisch minimalisme in zwart-wit fotografie
Magisch minimalisme in zwart-wit fotografie

DEUCE, Bastiaan Woudt (2024)

‘Er ging een wereld voor mij open’ 

In de loop der jaren heeft Woudt met zijn nieuwsbrieven, uitgebreide Instagram exposure, gelikte website en nieuwe boeken, een grote schare fans opgebouwd. “Toch blijven fysieke tentoonstellingen het meest succesvol. Mensen willen kunst echt aan de muur zien”, verklaart hij zijn succes. 

De magie van zwart-wit fotografie 

Bastiaan Woudt maakt vooral portretten. “Richard Avedon, Irving Penn en Man Ray zijn mijn grote voorbeelden. Hun portretwerk met analoge korrel en zwart/wit beeld vind ik geweldig. Zij zetten de fotografie op hun kop, met dynamiek, sfeer, soms onscherpte en gevoel in hun foto’s.  Die effecten realiseer ik nu in de digitale nabewerking).”  Zwart/wit neemt volgens hem een stukje van de realiteit weg en zorgt voor focus op vorm, karakter, textuur en emotie . “Het minimaliseert ruis, waardoor de kijker er een eigen interpretatie aan kan geven.” Toch denkt hij tegenwoordig wel eens na over kleur in beeld. Wie weet? 

Woudt vindt het niet direct nodig dat zijn kunstfoto’s een verhaal vertellen. “Laten mensen zelf maar bepalen wat ze zien en welke emotie een beeld oproept. Te veel duiding werkt averechts, dat maakt het beeld minder spannend.” Zijn werk moet vooral een magische emotie teweeg brengen, positief of negatief.  

Magisch minimalisme in zwart-wit fotografie

GATE OF FEZ, Bastiaan Woudt (2017))

Uit zijn comfort zone  

De kunstfotograaf werkt vooral in zijn studio. Hij wil graag overal controle over hebben. Om zichzelf uit te dagen, nieuwe inspiratie op te doen en te fotograferen vanuit een andere invalshoek, gaat hij soms op reis. “Dan maak ik series en is het verhaal wel belangrijk. Reizen haalt me uit mijn comfortzone, is spannend. Ik doe vooraf geen onderzoek, ik wil ter plekke verrast worden. De mix portretten met het landschap maakt me een completere fotograaf.”  Tijdens zijn reizen naar Marokko en Nepal, stond hij versteld hoeveel moois hij kon vastleggen in korte tijd.   

Voor zijn commerciële werk reist Woudt regelmatig naar Parijs, waar hij fotografeert voor magazines en modemerken. “Opdrachten doe ik alleen als ik alle creatieve vrijheid krijg om een foto te maken in mijn eigen handschrift”, zegt de fotograaf die zijn beelden liefst zo sterk, minimalistisch en abstract mogelijk maakt. 

‘De mix van portret en landschap maakt me een betere fotograaf’  

Op reis kwam hij er achter dat zijn geliefde, maar zware One Phase IQ250, een dure professionele middenformaat camera, hem regelmatig in de steek liet. Hij besloot over te stappen naar een lichtere, goedkopere, en voor zijn werk perfecte camera: een Fuji GFX 100. “Ik maakte met beide camera’s exact dezelfde foto’s. Ik was onder de indruk, vooral omdat ik altijd uit de hand schiet. Fuji is lichter en kan alle weersomstandigheden aan.” 

Magisch minimalisme in zwart-wit fotografie

CHERISH, Bastiaan Woudt (2023)

Magisch minimalisme in zwart-wit fotografie

RESONANCE, Bastiaan Woudt (2025)

Twee ondernemingen 

Bastiaan Woudt werkt al een aantal jaren met een compleet team, dat hem ondersteunt bij zijn studiowerk, reizen, maar ook marketing en content, de behind-the-scene video’s en zijn tweede onderneming, 1605 Collective: “Een platform en uitgeverij voor mensen die tijdloze elegantie en esthetisch minimalisme waarderen. Waar we kunstboeken uitgeven en een kunst/design/architectuur platform ontwikkelen.” Zijn ondernemingen zijn internationaal, de voertaal is Engels. “Voor wat ik wil bereiken en betekenen, is de Nederlandse fotografiewereld inmiddels te klein.”   

Magisch minimalisme in zwart-wit fotografie

ECHO 29, Bastiaan Woudt (2025)

Goede doelen  

Woudt wil wat teruggeven aan de maatschappij. Een keer in de zoveel tijd gaat hij op zoek naar een goed doel. Hij ging naar Oeganda met Marie-Stella-Maris Foundation om foto’s te maken rondom drinkwaterprojecten en in 2023 schoot hij beelden voor Orange Babies project Champions in Zambia. “Ik wil de mensen, de landen en de projecten in hun kracht zetten. De schoonheid laten zien.”  De Championsbeelden zijn te zien in het boek Champions en in tentoonstellingen in Nederland en Zwitserland. Hij doneert aanzienlijke bedragen aan deze goede doelen, zoals de € 200.000,-- aan Orange Babies.  

Innovatieve revolutie 

Dat Bastiaan Woudt niet bang is voor verandering en innovatie toont hij door met de slag te gaan met Artificial Intelligence. “Je kunt van mening zijn dat het de fotografie verandert, maar het is net als met de overstap van analoog naar digitaal: onvermijdelijk. Ik speel er al een aantal jaren mee.  

Magisch minimalisme in zwart-wit fotografie

PRAYER, Bastiaan Woudt (2019)

Magisch minimalisme in zwart-wit fotografie

CHAMPION, Bastiaan Woudt (2023)

 

‘Ik wil de mensen, de landen en de projecten in hun kracht zetten’ 

Ik merk dat de technologie op dat gebied razendsnel verandert en je de ontwikkelingen echt bij moet houden.”Een aantal van zijn AI beelden, gebaseerd op zijn eigen foto’s, zijn wel getoond en verkocht tijdens zijn solotentoonstelling in Berlijn, zijn tentoonstelling in Zurich en zijn aanstaande tentoonstelling in Turijn. Daarnaast hangen deze werken in zijn eigen galerie in Alkmaar.  

Woudt blijft fotograaf van de realiteit, maar de creatieve kunstenaar in hem wordt verleid om als een regisseur andersoortige beelden te creëren.  “AI is best onvoorspelbaar. Je weet nooit precies wat er uit je prompts tevoorschijn komt. Met een mooi resultaat ga ik vervolgens aan de slag in de nabewerking, zoals ik ook met mijn fotografie doe. Tot ik een beeld krijg dat bij mijn handschrift past. AI is de revolutie van nu.” 

 
Bastiaan Woudt

(Zelfportret Bastiaan Woudt) 

Het werk van Bastiaan Woudt is dit jaar te zien vanaf 2 mei op Ibiza bij Solleile Gallery en in september bij ‘In the Pink’ Portugal. Ook kunnen liefhebbers in mei zijn werk bij Photo Londen en in Turijn zien.  

1605collective.com en bastiaanwoudt.com

Wil je alles weten over zwart-witfotografie? Lees hier de beste tips!

 

afbeelding van Remco de Reus

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie