Maak een fantastisch panorama tijdens het blauwe uur

Redactie DIGIFO... 622 0
Het ‘blauwe uur’ zijn de minuten net na zonsondergang of voor zonsopgang, wanneer de zon net verdwenen is (of nog moet verschijnen) en alles in een blauwe gloed gehuld is. Het zijn interessante momenten om landschappen vast te leggen, want de lucht kleurt vaak nog rood en het licht is prachtig.

Tom Mackie van Landscape Photography iQ is in Portugal om een stadsgezicht te fotograferen in het blauwe uur. Om het hele vissersdorp in de foto op te nemen, maakt hij een panorama. In deze video legt hij uit hoe hij te werk gat.

Het lastige aan een dergelijk project, is dat het licht ongelofelijk snel verandert. Omdat de foto’s overeen moeten komen wat belichting betreft om ze aan elkaar te lijmen, is een goede voorbereiding geboden. Mackie raadt om die reden aan om niet langer dan 30 seconden te belichten, want anders ben je te lang bezig en kan er al verschil in licht sluipen.

Je maak de belichtingsinstellingen voor de eerste foto van het panorama, en zet de camera op handmatig. Deze blijven hetzelfde, voor alle foto’s. Belangrijk voor een horizontaal panorama is dat het statief waterpas is opgesteld. Mackie raadt aan om een zaklamp bij de hand te houden. Voorbereiding is het halve werk.

Mackie gebruikt Lightroom om de foto’s aan elkaar te plakken. Dat is eenvoudig, je kunt de foto daarna eventueel exporteren naar Photoshop maar je kunt de laatste aanpassingen ook in Lightroom maken. Welke je voorkeur heeft.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

RedactieDIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie