Lens diffractie uitgelegd

Amy Schutte 586 0
Licht is de basis van fotografie. Als fotograaf moeten we wat eigenschappen van licht kennen. Zo weten we dat het zich op verschillende golflengtes verplaatst, maar één richting uitgaat en reflecteert op het materiaal dat het raakt.

De term diffractie ken je wellicht ook. Diffractie is volgens wikipedia: Het afbuigen van een golf langs een ondoordringbaar obstakel. Meestal gaat het om de zijdelingse verbreding door interferentie van een golf die een opening in een ondoordringbaar scherm passeert.

Wat heeft dat met fotografie te maken? Dat legt Steve Perry uitstekend uit in deze video.

 

 

Het is bekend dat objectieven niet optimaal presteren qua scherpte als ze volledig geopend zijn. Een kitlens met een verlopend diafragma van f/3.5 tot f/5.6 levert op f/8 scherpere foto’s op dan op f/3.5 of 5.6. Op f/11 presteert hij misschien nog iets beter, de zogenaamde sweet spot. Dit is de diafragmawaarde waar de lens de meeste scherpte heeft.

Als we het diafragma daarna nog verder gaan verkleinen naar bijvoorbeeld f/16 of f/22 , neemt de scherpte af in plaats van toe. De scherpte afname komt door de diffractie; het licht valt nu door een te klein gaatje op de sensor waardoor het beeld niet meer scherp is.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy