Korte, heldere handleiding

Landschapsfotografie: hoe ga je om met de felle zon?

Remco Stunnenberg 1080 0
Iedere fotograaf die zich toelegt op landschapsfotografie kent waarschijnlijk het probleem; de felle zon die recht in je lens schijnt. Bij een landschapsfoto kan die felle zon al snel zorgen voor uitgebeten delen in je foto of hinderlijke lensflare. In een korte, heldere handleiding legt de Britse fotograaf Adam Karnacz uit hoe je deze problemen kan tackelen.

Als eerste gaat Karnacz, bekend om zijn adembenemende landschapsfotografie, in op het gebruik van grijsverloopfilters. Dit type filter houdt het licht aan de bovenkant van het beeld tegen. De heldere lucht is nu een minder groot probleem en zorgt voor een gelijkmatigere belichting.

Belichtingstrapje

Een andere oplossing is om meerdere foto's met verschillende belichtingstijden te fotograferen en deze later met software samen te voegen tot één afbeelding, het zogenaamde belichtingstrapje, ook wel exposure bracketing genoemd.

Exposure bracketing

Deze techniek maakt het mogelijk meerdere foto’s te maken van dezelfde situatie. Omdat je uiteindelijk foto’s krijgt met verschillende belichtingen, heb je de mogelijkheid om met een fotobewerker de foto’s samen te voegen tot een foto. Bij exposure bracketing maak je vaak drie, vijf, zeven of negen foto's waarbij er tussen iedere foto een of twee stops verschil zit met als uiteindelijke resultaat een foto waar geen onderbelichte of overbelichte delen meer te zien zijn.

Leerzaam document

Meer weten? Kijk dan naar de handleiding van Karnacz. Een leerzaam document voor de fotograaf die zijn landschapsfotografie naar een hoger plan wil tillen.

afbeelding van Remco Stunnenberg

Remco Stunnenberg | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Remco