Fotograferen van landschappen

Landschapsfotografie: do’s en don’ts

Aimée van Vuuren 537 0
Landschapsfotografie is een populaire genre onder de fotografen. In dit artikel worden er een aantal do’s en don’ts uitgelegd voor tijdens het fotograferen van landschappen.

Do’s bij landschapsfotografie

1. Statief gebruiken

Bij landschapsfotografie is een statief erg handig om mee te nemen. Zorg er wel voor dat je een statief meeneemt die niet te zwaar is om een lange afstand mee af te leggen.  Een statief is handig voor het geval je met langere sluitertijden gaat werken.

2. Filters gebruiken

Het gebruik van filters kan bij landschapsfotografie erg van pas komen. Als je in een landschap met veel water loopt, dan kan je het beste een ND-filter gebruiken. Zo’n ND-filter zorgt voor het vloeiend weergeven van waterstromen.

3. Fotograferen met schemer

Bij landschapsfotografie moet je ook rekening houden met het feit dat landschappen veranderen qua uitstraling. Een landschap wat midden op de dag saai lijkt is misschien op een ander tijdstip van de dag heel aantrekkelijk. Dit is meestal wanneer de zon wat lager staat en zorgt voor een mooie schaduw en een zachte kleur.

4. Wees voorbereid

Zoals eerder aangegeven is het onder andere belangrijk dat je zorgt dat het apparatuur dat je mee brengt niet te zwaar is als je een flink stuk gaat wandelen. Omdat je bij het beoefenen van landschapsfotografie buiten bent is het handig om te weten wat voor weer het wordt en hoe de stand van de zon is op bepaalde tijdstippen.

Lees ook ons artikel over het op zoek gaan naar originele locaties voor landschapsfotografie.

Don’ts bij landschapsfotografie

1. Alleen gebruik maken van een groothoeklens

Het gebruik maken van een groothoeklens is een goed hulpmiddel bij maken van landschapsfoto’s. Echter, als je geen aandacht aan je voorgrond besteed zal het landschap er wat plat uit komen te zien. Een groothoeklens is heel gewenst in de wereld van landschapsfotografie maar probeer ook met andere objectieven foto’s te maken.

2. Scheve horizon

Het komt vaak voor dat er een scheve horizon in je foto ontstaat en je het zelf tijdens het fotograferen niet goed kan zien. Je kan door middel van verschillende bewerkingsprogramma’s de horizon weer rechttrekken. Tevens kan je gebruik maken van lijnen die in de Liveview worden weergegeven op je beeld, mocht je camera hierover beschikken.

3. Geen geduld hebben

Landschapsfotografie is een bezigheid waarbij veel geduld vereist is. De mooiste plaatjes kan je schieten op het moment van zonsopgang en zonsondergang wanneer de schaduwen nog op hun zachtste zijn. Probeer veel vast te leggen van het landschap waar je bent maar ga niet overhaast aan het werk.

4. Geen aandacht aan voorgrond besteden

Het gebruiken van een groothoeklens bij landschapsfotografie zorgt ervoor dat grote onderwerpen in je foto kleiner worden weergegeven. Het uiteindelijke resultaat kan daardoor plat gaan lijken als je geen rekening houdt met de voorgrond.

Ondanks dat landschapsfotografie een populaire genre onder de fotografen is, blijkt het beoefenen hiervan niet altijd even makkelijk. Door het gebruiken van deze bovenste tips zal het een stuk gemakkelijker worden.  

Lees ook ons artikel over het belang van licht bij landschapsfotografie.

Tags: landschapsfotografie, landschap, fotografie,  fotograferen van landschap

afbeelding van Aimée van Vuuren

Aimée van Vuuren | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Aimée