Jibs: Hoe je je video’s naar een hoger niveau tilt

Jibs: Hoe je je video’s naar een hoger niveau tilt

Itam van Teeseling 339 0
Het wordt het de solo-filmer steeds makkelijker gemaakt om grootse filmtechnieken toe te passen met betaalbare en makkelijk te gebruiken middelen. De mini-jib is hier een voorbeeld van. Philip Bloom test de Kessler Crane Pocket Jib Traveler en laat zien hoe simpel deze jib-kraan in het gebruik is.

Je kent ze wel, die gelikte shots in Hollywoodfilms waar de camera opeens boven de massa uitstijgt en in een helikopterperspectief de omgeving laat zien. Het zijn geweldige shots om een video op een filmische manier mee te laten beginnen of te eindigen. Voor de solo-filmer die geen crew, kraan of helikopter kan betalen ligt deze techniek toch enigszins binnen handbereik. Met het huidige aanbod aan mini-jibs heb je een jib-kraan op “zakformaat” die je in je eentje in elkaar kan zetten kan bedienen.

Wat is een jib?

De jib is een soort wip. Aan de ene kant bevestig je de camera en aan de andere kant contragewicht. Met het juiste gewicht is de wip in evenwicht te brengen en kan je met een lichte aanraking de camera vloeiend naar boven of beneden bewegen. Wees wel voorzichtig, want op maximale hoogte zweeft je camera makkelijk een paar meter boven de grond.

Mini-jibs zijn er in verschillende soorten en maten. Belangrijk om op te letten is de bouwkwaliteit, gebruiksgemak, stabiliteit en het maximale gewicht dat de Jib kan hebben. Denk daarnaast ook aan het statief waar je de jib op plaatst. Ze worden niet altijd met de jib meegeleverd en vaak gebruik je dus het statief dat je al in je bezit hebt. Deze moet een aanzienlijk gewicht aankunnen omdat zowel de jib, als de camera met randapparatuur én de contragewichten erop komen te staan.

Jib-fobie

In je eentje een jib gebruiken kan een beetje eng zijn. Je stuurt je dure apparatuur de hoogte in, buiten handbereik. Je camera-instellingen moeten dus goed staan, tenzij je een camera hebt die je op afstand kan bedienen. Camera-goeroe Philip Bloom laat in onderstaande video zien hoe hij van zijn jib-fobie afkomt, terwijl hij tegelijkertijd de Kessler Crane Pocket Jib Traveler uitprobeert.

 

 

afbeelding van Itam van Teeseling

Itam van Teeseling | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Itam