Je foto’s vergroten in Photoshop zonder kwaliteitsverlies

Amy Schutte 24334

Soms werkt de compositie net niet goed en wil je een onderwerp flink vergroten. Of het objectief was gewoonweg niet lang genoeg. Dat gebeurt vaak, je kunt je shoot wel plannen maar je moet tegelijkertijd natuurlijk ook op onverwachte pareltjes (kunnen) reageren. Bovendien kun je een foto achteraf bijsnijden, maar een sterke vergroting kan gepaard gaan met flink kwaliteitsverlies. Daar kunnen wij je bij helpen!

Bijsnijden is de meest voor de hand liggende manier om het onderwerp dichterbij te halen. Maar het gaat ten koste van de resolutie Met deze techniek gebruik je Interpolation/Interpolatie van Photoshop en verlies je geen detail.

Vergroten

Open de foto in Photoshop en selecteer de hele foto, door op Ctrl + A te drukken, en druk op Ctrl + T om naar Vrije Transformatie over te gaan. Sleep de hoeken naar buiten om het beeld te vergroten. Houd wel Shift ingedrukt om de aspect ratio gelijk te houden en vervorming te voorkomen. Ga niet voor een vergroting van meer dan 160%, want dan worden de resultaten snel onnatuurlijk. Maak je compositie zoals je deze wilt en druk op Ctrl + D wanneer je tevreden bent.

Maak een gedetailleerde selectie

Nu is wat ruisreductie en verscherping nodig. Pak de veelhoeklasso gereedschap en vergroot je beeld, zodat je netjes kunt werken. Maak nu een selectie door voorzichtig rond je onderwerp te klikken. Zet de Doezelaar op 0px bij de opties. Als de selectie klaar is zie je de bewegende stippellijn rondom het onderwerp. Met de Shift ingedrukt kun je aan de selectie toevoegen, met de Alt kun je wat weghalen. In de gereedschapsopties klik je op Selecteren en Maskeren (of Randen Verfijnen). Ga naar randdetectie en klik op Slimme Straal. Hiermee stel je een verfijning gebied met variabele breedte in rond de rand van de selectie. Deze optie is onder meer handig wanneer je selectie een portret is dat zowel haar als schouders omvat. In dergelijke portretten vereist het haar mogelijk een groter verfijning gebied dan de schouders, waar de rand strakker is. Speel met de regelaar tot je tevreden bent over het resultaat. Zet de uitvoer op Nieuwe Laag met Laagmasker en klik op OK.

Verscherpen en ruisreductie

Klik op het oogje van de oorspronkelijke achtergrondlaag om deze zichtbaar te maken en klik vervolgens op de thumbnail van je nieuwe laag. Druk op Ctrl + Shift + U, je gemaskeerde gedeelte wordt nu volledig onverzadigd. Dat is het gedeelte dat verscherpt wordt, ga naar Filter; Anders; Hooglichten en speel met de regelaar voor de straal om de verscherping toe te passen. Meestal werkt 2-5 px goed. Klik OK en pas de blend modussen aan van Normaal naar Bedekken. Terug in het laagpaneel maak je de achtergrond weer actief en dupliceer je deze (Ctrl + J). Op deze laag passen we ruisvermindering toe. Ga naar Filter; Rui; Ruisreductie en zet de hoeveelheid op 10, details op 0% en Kleurruis reduceren naar 0%. Omdat je de ruisvermindering niet op het verscherpte onderwerp wil hebben, sleep je deze Laagmasker op deze, met Alt ingedrukt. Klik op Ctrl + I om de selectie om te draaien.

Nu kun je de foto opslaan zoals je wil. Je onderwerp is flink vergroot, maar de details zijn niet verloren gegaan.

Lees hier de 30 belangrijkste Photoshop 'tools'.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy