Japanse spookstad in Google Street View

Eleni Hoefsloot 2290
Google Street View breidde onlangs uit met beelden vanaf de hoogste toppen ter wereld, nu kan je door de Japanse spookstad Namie-machi lopen, die getroffen werd door een nucleaire ramp. De beelden zijn heftig: vervallen huizen, aangespoelde schepen en vooral leegte.

Namie-machi werd op 11 maart 2011 getroffen door de heftige aardbeving die een tsunami veroorzaakte. De tsunami zorgde voor een nucleaire ramp in de kerncentrale Fukushima. Van de Japanse regering mogen alle 21.000 inwoners nog niet terugkeren naar hun woonplaats. Het stralingsgevaar is twee jaar na de ramp nog te groot.

Burgemeester

De burgemeester van de stad, Tamotsu Baba, heeft in een blog gevraagd om de stad op beeld vast te leggen. Veel inwoners wilden weten hoe hun woonplaats er twee jaar na dato uitziet en volgens de burgemeester willen mensen vanuit de hele wereld zien hoe een nucleaire ramp omliggende gemeenschappen beïnvloed. In totaal zijn er 90.000 mensen geëvacueerd uit het gebied rondom de centrale.


View Larger Map
Dit is een van de hoofdstraten van Namie-machi. De straat werd vaak gebruikt voor evenementen zoals het 'Ten Days of Autumn' festival met driehonderd kraampjes en honderdduizend bezoekers.


View Larger Map
Veel gebouwen, zoals die op de voorgrond, zijn ingestort tijdens de aardbeving. Het is nu niet mogelijk om ingestorte gebouwen en winkels te repareren.

Oproep

De burgemeester roept iedereen op om de beelden te bekijken. 'Wij vragen u de huidige staat van Namie-machi te bekijken om zo de ernstige gevolgen van de ramp in te zien.'

afbeelding van EleniHoefsloot

Eleni Hoefsloot | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Eleni