Is de fotografie industrie meer gericht op mannen dan op vrouwen?

Terugblik: is de fotografie industrie meer gericht op mannen dan op vrouwen?

Eefke Burg 2492

Onlangs kwam een veelbesproken stuk van fotograaf Alyssa Meadows online, waarin ze beargumenteert dat fabrikanten bij beurzen zich vooral richten op de mannen en veel minder gericht zijn op vrouwen. Ze geeft aan dat dit er voor zorgt dat vrouwen minder snel bij dit soort evenementen aanhaken en dat ze het over het algemeen zo ervaart dat ze als vrouw minder welkom is in de fotografie industrie.

Vooroordeel: mannen zijn fotografen en vrouwen zijn modellen

In eerste instantie las ik haar artikel over mannen en vrouwen in de foto industrie en dacht ik meteen ‘Wat een onzin, ik voel me als vrouw helemaal niet minder welkom’ en ‘Hoezo zou de industrie meer gericht zijn op mannen dan op vrouwen?’ Toen dacht ik terug naar een onschuldig voorbeeld van een paar weken terug. Ik deed mee aan een gezamenlijke shoot met fotografen en modellen en had me publiekelijk opgegeven als fotograaf. Ik werd echter opgeschreven als model, wat later werd gecorrigeerd toen ik nogmaals aangaf dat ik fotograaf was. Toen ik later door omstandigheden moest afhaken, werd er onder mijn afmelding gevraagd of ik dan een andere keer model wilde staan, omdat ik wel mooie foto’s op Facebook had. Een compliment I guess, maar toch. Ook bij andere evenementen werd er vaak vanuit gegaan dat ik model wilde staan.

Waar Alyssa Meadows volgens haar blog moeite mee heeft, is dat overal waar ze gaat alles wordt gedomineerd door mannen. Of het nu gaat om de mensen die bij de stands van de grote merken staan, tot het aantal fotografen die worden genomineerd voor awards, tot het aantal vrouwelijke sprekers of het aantal vrouwen dat gesponsord wordt: vrouwen maken een kleiner gedeelte van de populatie uit. Maar hoe zit het met de cijfers?

Data mannen en vrouwen in fotografie

Onlangs startten wij ons fotografie onderzoek, waarin op het moment van schrijven al 869 mensen aan mee hebben gedaan. (Heb je nog niet meegedaan, dan kan je dat hier doen). Hieruit blijkt dat van de huidige 869 antwoorden, er 513 mannen hadden gereageerd (59%), 353 vrouwen (40,5%) en 4 mensen die zich omschrijven als non-binair (0,5%).



Als we er voor het gemak vanuit gaan dat deze cijfers representatief zijn voor de rest van fotograferend Nederland, dan zou dit inderdaad betekenen dat er minder vrouwen dan mannen actief zijn in de fotografie. Maar nog steeds niet zo weinig, dat de verhouding van het aantal vrouwen dat een award heeft gewonnen, of de verhouding vrouwelijke sprekers op het evenement waar ze zich bevond logisch is.

Persoonlijk heb ik er tot nu toe nooit bij stil gestaan dat er een verschil was tussen het aantal mannen en vrouwen in de fotografie industrie. Noch heb ik het zo ervaren dat ik echt gediscrimineerd ben. Ik kan me echter wel voorstellen dat het voor velen een pijnpunt is, als ze kijken naar hoeveel mannen een award hebben gewonnen ten opzichte van hoeveel vrouwen dit hebben gedaan.

Wat zijn jouw ervaringen op dit gebied? Deel ze met ons.

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke