Internationale dag van de fotografie: 19 augustus

Internationale dag van de fotografie: 19 augustus

Redactie DIGIFO... 2197 0
Het is vandaag een speciale dag: Internationale dag van de fotografie. Vandaag vieren we de fotografie! Een van de initiatieven rondom dit thema is World Photo Day. Sinds 2010 wordt op 19 augustus 'World Photo Day' georganiseerd. Een dag voor fotografen en fotografie in het algemeen.

Er zijn tientallen hoogtepunten te vinden in de geschiedenis van de fotografie. Voor de 'World Photo Day' is gekozen voor 19 augustus. Op die datum in 1839, kocht de Franse regering het daguerreotypie-patent op. Ze presenteerden het als een geschenk aan de wereld. Deze uitvinding was niet het eerste proces waarmee een fotografische afbeelding gemaakt kon worden, maar het was wel het eerste praktische fotografische proces.

Daguerreotypie

Het proces werd ontwikkeld in 1837 door Louis Daguerre en Joseph Nicèphore Nièpce. Daguerreotypie is een fotografisch proces waarbij een gepolijste en met jodide bewerkte verzilverde koperen plaat gebruikt werd als beelddrager. De plaat werd belicht in een houten kast met lens, de zogenaamde camera obscura. Op 9 januari 1839 werd het proces aan de wereld gepresenteerd.

World Photo Day

De oprichter van 'World Photo Day', Korske Ara, is een gepassioneerde en jonge fotograaf uit Australië. Hij droomde van een wereldwijde viering van de fotografie. Hij realiseerde een deel van zijn droom door het 'World Photo Day Project' in 2009 op te starten. Op 19 augustus 2010 vond de eerste officiële 'World Photo Day' plaats.

Het doel van de dag van de fotografie is het vieren van de speciale plek die fotografie in de wereld en in je eigen leven heeft ingenomen. Je kunt je registreren bij de 'World Photo Day'-community en je foto's delen met andere fotografen. Echter kun je ook een geheel eigen invulling geven aan deze viering. Uiteraard kun je de inzendingen van dit jaar en van de vorige jaren bekijken.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie