Hoe vraag je een VOG aan?

Hoe vraag je een VOG aan?

Redactie DIGIFOTO Pro 206

Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een officieel document. Je laat ermee zien dat je geen strafbare feiten op je naam hebt staan die een bezwaar kunnen vormen voor een bepaalde functie. Je kunt de VOG op verschillende manieren aanvragen. In dit artikel lees je hoe het werkt.

Waarvoor vraag je een VOG aan?

Je kunt een VOG voor verschillende dingen aanvragen. Vaak heeft de aanvraag met werk te maken. Bijvoorbeeld als je aan de slag gaat in een branche waar je te maken hebt met kwetsbare personen, vertrouwelijke gegevens of geld. Soms is een VOG wettelijk verplicht. Soms is de verklaring een eis van de werkgever zelf. Er zijn ook andere doelen waarvoor een VOG aangevraagd kan worden. Bijvoorbeeld voor het aanvragen van een visum, lid worden van een schietvereniging of het aanvragen van een huisvestingsvergunning. Of je wel of geen VOG krijgt, wordt bepaald door Justis. Dit is de Nederlandse screeningsautoriteit. Het is een onderdeel van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

Drie manieren om een VOG aan te vragen

Er zijn drie manieren om je VOG aan te vragen:

  • Digitaal direct bij Justis
  • Digitaal via een tussenpartij
  • Schriftelijk bij de gemeente

Digitaal aanvragen

Een vog digitaal aanvragen kan direct bij Justis zelf. Je werkgever start deze aanvraag. Zij vullen de gegevens in en kiezen het juiste screeningsprofiel. Niet iedere VOG-aanvraag is namelijk hetzelfde. Welke strafbare feiten een bezwaar vormen voor het verstrekken van de VOG, wordt bepaald door het werk waarvoor de VOG wordt aangevraagd. Er zijn daarom verschillende screeningsprofielen. Zodra je werkgever dit heeft gedaan, ontvang je een e-mail met een code. Met deze code voltooi je zelf de aanvraag. Je controleert de gegevens die zijn ingevuld en betaalt met iDEAL.

Voor deze aanvraag heb je nodig:

  • E-mailadres
  • DigiD
  • iDEAL

Via een tussenpartij aanvragen

Als je snel klaar wilt zijn, kun je je VOG via een tussenpartij aanvragen. Zeker bij een vog aanvragen zonder werkgever is dit een stuk makkelijker. Je vult hiervoor een kort formulier in. De tussenpartij kan het screeningsprofiel voor je selecteren als je zelf niet precies weet wat de juiste keuze is. Weet je wel wat je moet kiezen? Dan krijg je een lijst met screeningsprofielen waaruit je je keuze kunt maken.

Om je aanvraag bij de tussenpartij in te dienen, betaal je hen. Deze betaling staat los van de betaling aan Justis. De tussenpartij stuurt je aanvraag vervolgens door naar Justis. Je krijgt dan een e-mail van Justis met de uitnodiging om je aanvraag te bevestigen en de betaling aan Justis te voldoen.

Voor deze aanvraag heb je nodig:

  • E-mailadres
  • DigiD
  • iDEAL

Bij de gemeente aanvragen

Heb je geen iDEAL? Of kun of wil je om een andere reden geen digitale aanvraag doen? Dan kun je je VOG bij de gemeente aanvragen. Dit doe je met een schriftelijk aanvraagformulier.

Voor deze aanvraag heb je nodig:

  • Identiteitsbewijs
  • Aanvraagformulier
  • Cash- of pinbetaling

De beslissing over je VOG-aanvraag

Je vraag jezelf misschien af: hoe lang duurt VOG aanvraag? Na het indienen ontvang je binnen één tot vier weken bericht. Soms kan de behandeling van je aanvraag langer duren. Bijvoorbeeld wanneer je een strafblad hebt of wanneer je een andere nationaliteit hebt.

afbeelding van Bryan Oosenbrug

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie