Instagram inzetten voor meer klanten

Hoe krijg ik klanten via Instagram?

Eefke Burg 634 0
Instagram is een prachtig platform om je werk op te laten zien en te laten zien wat je kan. Maar is het ook mogelijk om klanten te vinden via Instagram? De fotografen van handandarrowphoto geven aan dat ze 25% van hun business verkrijgen via Instagram en ook andere fotografen geven aan via Instagram werk te hebben gevonden. Hoe kan je Instagram het beste inzetten om goede klanten te vinden? Je leest het hier.

Om klanten te kunnen vinden via Instagram is het belangrijk dat je de juiste hashtags gebruikt. Als je een foto post met een hashtag die meer dan 300 miljoen keer gebruikt is, zoals de #photography, dan is de kans dat je hier een klant gaat vinden heel erg klein. Maar ook de Nederlandse hashtag #fotografie is inmiddels al meer dan 8 miljoen keer gebruikt, overigens niet alleen maar door Nederlandse gebruikers. Dus welke hashtags gebruik je dan wel om je fotografiebusiness naar een hoger level te trekken?

Zoek jouw niche op Instagram

Om te kunnen bepalen welke hashtags relevant zijn, is het goed om te bekijken waar jouw niche ligt. Richt je je op natuurfotografie? Maak je borst dan maar nat als het aankomt op marketing. Veel Nederlandse fotografen richten zich op de hashtag #natuurfotografie. Toch is de hashtag #natuurfotograaf nog wel te doen, hij bevat slechts 33.056 berichten. Het zou dus mogelijk moeten zijn om hier naar voren te springen.

Het is belangrijk om jouw niche te vinden en hier naar voren te springen. De hashtag moet niet te klein zijn, maar ook weer niet te groot zijn. Het is goed om onder de 1 miljoen posts te blijven en idealiter gebruik je in het begin posts vanaf 100.000 berichten. Kijk ook naar hoe populair de posts zijn op Instagram die op deze hashtags worden gebruikt. Als de populaire berichten meer dan 1000 likes ontvangen op hun berichten, kan het moeilijk zijn om hier tussen te komen als jouw eigen berichten slechts 100 likes per bericht ontvangen.

Denk daarnaast als je klant. Als je iemand bent die een portretfoto van zichzelf wil  en je woont in Amsterdam, hoe zou je dan zoeken? Hashtagonderzoek kan veel tijd in beslag nemen en kost veel van je tijd. Toch loont het zeker de moeite waard om hier goed naar te kijken.

Gebruik hashtags uit de omgeving waar je wil werken

Werk je in Amsterdam en Den Haag? Richt je dan op hashtags uit dat gebied. Werk je liever alleen in Rotterdam en omstreken? Neem bijvoorbeeld ook relevante hashtags uit de omgeving mee, zoals Zoetermeer, Dordrecht en Zwijndrecht.

Onderzoek hashtags die door je concurrentie op Instagram worden gebruikt

Je kent vast wel wat goede fotografen in je omgeving, of anders kan je ze met gemak vinden. Bekijk welke hashtags zij op Instagram gebruiken en kijk welke voor jouw eigen business werken.

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke