Hoe je je kan onderscheiden als fotograaf

Hoe je je kan onderscheiden als fotograaf – minidocumentaire fotograaf Daniel Milnor

Redactie DIGIFO... 2542 0

Documentaire fotograaf Daniel Milnor heeft nogal een andere aanpak van het runnen van zijn business. Nadat hij eerst in 1997 drie jaar was gestopt met fotografie, stopte hij in 2010 opnieuw en maakte daarbij een aantal andere drastische keuzes, waaronder het verwijderen van zijn e-mailaccount. Toch droeg dit alles bij aan hoe hij zich onderscheidt als fotograaf, vertelt Daniel in een korte videodocumentaire.

Moe van uitleg waarom een klant een goede fotograaf nodig heeft

'Ik werd moe van het aan klanten moeten vertellen wat goede foto's zijn en het belang van het maken van goede foto's en dat ik liever niet wilde dat mijn foto's zouden worden gedeeld op social media. Dat laatste ging met name tegen alles in waar welke marketingcampagne op dat moment dan ook mee bezig was,' vertelt Daniel in de videodocumentaire.

Lees ook: Is het onverantwoordelijk om een bruiloft vast te leggen op slechts één geheugenkaart?

De fotograaf vertelde zijn vrouw dat hij van carrière ging veranderen en verhuisde naar New Mexico. 'Maar het zit zo: ik hield nog steeds van fotograferen. Ik wilde alleen niet meer dat iemand anders zich met mijn projecten bemoeide. Ik werk dan ook als volgt: ik bedenk een verhaal en fotografeer een locatie een aantal keren achter elkaar. Daarmee bouw ik een portfolio op en vervolgens archiveer ik dat.'

Om documentairefotografie goed aan te kunnen pakken, vertelt hij, heb je drie dingen nodig: tijd, toegang en toestemming. Dit kan een lastig en tijdrovend proces zijn, of je krijgt het in een korte periode voor elkaar. 'Ik heb een techniek ontwikkeld waarmee dit sneller gaat: door het ontwikkelen van een businesscard.' Met een businesscard bedoelt hij in zijn geval een klein boekje waar hij een aantal van zijn foto's heeft verzameld.

Lees ook: Daders verdachte dood fotograaf gevonden

Als je de volledige video bekijkt, zie je nog beter wat hij bedoelt. Ergens tussen minuut twee en 3 vertelt hij met name over welke partner hij hiervoor gebruikt, wat minder interessant is om te bekijken. Het waarom hij een dergelijk boekje gebruikt is wel interessant: met name welk effect het heeft op mensen. Doordat ze de kwaliteit van je werk zien, geeft hij aan, krijg je veel minder kritiek en hoef je minder uit te leggen wat je werk als fotograaf precies inhoudt en wat de kwaliteit is van wat je aflevert. Hiermee krijg je een stuk sneller toegang en toestemming om te fotograferen.

Bekijk de volledige video van de fotograaf

Bekijk ook zijn volledige video hieronder:

 

 

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

RedactieDIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie