Hoe het is om de meest gevaarlijke fotografie ter wereld te schieten

Eefke Burg 826 0
Alleen al kijken naar mensen die extreme sporten beoefenen, kan behoorlijk zenuwslopend zijn. Maar heb je ooit gedacht hoe het is om de persoon te zijn die deze extreme sports atleten filmt of fotografeert? In deze video vertelt videomaker Bryant Gumbel van HBO je verhalen van verschillende extreme sports fotografen. Dicht bij de dood komen is een deel van hun werk en hun verhalen zijn fascinerend en soms huiveringwekkend.

 

Fotografen vertellen over hun gevaarlijke baan

In de video over gevaarlijke fotografie vertellen eerst een wingsuit-fotograaf en -flyer over hun baan. De video gaat verder met fotografen en videomakers die surfers filmen of fotograferen die surfen in de zogenaamde ‘pipeline,’ een krachtige golf die tot op heden vele levens heeft gekost. Ten slotte zijn er solo-klimmers die geen touwen gebruiken om moeilijke kliffen te beklimmen. Een documentaire over deze sport, Free Solo, won zelfs een Academy Award. Het volgt Alex Honnold terwijl hij zijn levenslange droom verwezenlijkt: de El Capitan op 3.200 voet in het Yosemite National Park zonder touw beklimmen. De documentaire werd geschoten door Jimmy Chin, die een jaar lang een opleiding volgde bij Alex vóór dat deze zijn historische poging ondernam.

Gevaarlijke fotografie: fotografen lopen meer gevaar bij extreme sports dan atleten

Bij het beoefenen van extreme sporten is er een groot risico is op ernstig letsel of zelfs dood. De sporters riskeren hun leven, geen twijfel mogelijk. Maar hun cameramannen lopen vaak nog meer risico dan de atleten zelf. Zoals Gumbel het verwoordt, ‘ontvangen deze fotografen en videografen niets van de glorie en al het gevaar.’ Ze doen niet alleen dezelfde extreme sport, maar ze moeten ook een oogje houden op hun onderwerp om alle shots te krijgen. Hierdoor kunnen ze minder gericht zijn op hun eigen veiligheid, wat kan leiden tot vreselijke ongelukken.

Naast gevaarlijke fotografie ook emotionele risico’s

Maar afgezien van fysieke risico's dragen extreme fotografen een enorme emotionele last. Ten eerste weten ze dat ze vroeg of laat iemands dood door hun lens zullen zien. Wat nog erger is, is dat de fotografen en cameramannen vaak goede vrienden zijn van de sporters die ze fotograferen. Dus ik kan me voorstellen hoeveel kracht het kost om dit soort werk te doen. Niet alleen fysieke kracht, maar ook mentaal en emotioneel.

Enorm veel respect voor alle fotografen en videomakers die gevaarlijke fotografie beoefenen. Het is een riskante taak, die niet voor elke fotograaf weggelegd is.

En jij? Hoeveel zou je riskeren voor een opname? Zou je zoiets kunnen doen?

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke