Historische foto van Che Guevara te zien in Gent

Amy Schutte 796 0
Het is misschien wel de meest gereproduceerde foto ooit. De foto van Che Guevara, met baret, die langs de camera kijkt zoals een echte held kijkt. De foto is wereldwijd op t-shirts, tassen, schilderijen, sleutelhangers en wat je verder nog kunt bedenken waar een foto op kan, geprint.

De foto is gemaakt op 5 maart 1960 door Alberto Korda tijdens een herdenking voor de slachtoffers van de La Coubre explosie, een ramp waarbij een Frans schip in de haven van Havana ontplofte. De originele foto werd door Korda, tezamen met de rest van de serie die hij die dag maakte, opgestuurd naar het Cubaanse tijdschrift ‘Revolucion’ gestuurd. De foto werd echter niet uitgekozen. De fotograaf zag echter de waarde van de foto direct in en hing de foto groot aan zijn muur en deelde deze uit. Toen Guevara in 1967 overleed werd de foto ongelofelijk succesvol en wijd verspreid.

 

Op de oorspronkelijke foto waren een anonieme man en een palmboom te zien in de compositie. Deze heeft de fotograaf weggesneden. Door de foto ook nog een beetje te draaien en wat heftigere contrasten aan te brengen, waardoor er een groter verschil is tussen licht en schaduw, ontstond dit iconische beeld.

Korda is vooral beroemd vanwege dit beeld, maar  legde als getuige de Cubaanse revolutie en de opkomst van Fidel Castro vast. Daarom is zijn werk van grote historische waarde.

Het werk van Alberto Korda, ‘Korda: Beauty and Revolution’  is t/m 19 augustus te zien in de Gentse Sint-Pietersabdij.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy