Hoe meer ruis hoe beter?

Het wordt tijd dat we ruis in onze beelden gaan omarmen

Siem van Woerkom 558 0
In een video van James Popsys vertelt de fotograaf over het schieten met hoge ISO instellingen en waarom dit helemaal niet verkeerd is.

Wanneer gebruik je ruis?

Ruis is iets dat de meeste fotografen zoveel mogelijk ontwijken. We willen meestal ten alle tijden onze iso waardes rond de 100 of 200 houden om zo de meeste dynamische bereiken en details uit onze beelden te waarborgen. Vroeger was dit natuurlijk een groter probleem dan anno 2019, waarin we camera's zien die makkelijk wat shots kunnen produceren die met ISO 3200 genomen waren. Helemaal wanneer het merendeel van de foto's die tegenwoordig gemaakt worden uiteindelijk puur op social media belanden, en mensen ze alleen op hun mobiele telefoons bekijken. 

Foto's maken met hoge ISO-instellingen is in sommige kringen toch controversieel maar in deze onderstaande video legt fotograaf James Popsys uit waarom het niet erg is om meer ruis in je beeld te hebben dan normaal, en waarom dit geen invloed heeft op zijn camerakeuze, of de gedachte opwekt om weg te gaan van Micro Four Thirds camera's.

Wat is jouw mening over het schieten van extra ruis voor een artistiek effect? 

 

 

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem