Nikon-ambassadeur Brett Florens geeft geheim prijs

Het geheim achter het maken van een mooie portretfoto

Remco Stunnenberg 1177 0
Naar aanleiding van de nieuwe bioscoopfilm De Matchmaker, waarin hoofdrolspeler Benja Bruijning zijn moeder (gespeeld door Ariane Schluter) op originele wijze portretteert, legt Nikon-ambassadeur Brett Florens hét geheim achter het maken van een mooie portretfoto bloot. ‘Door licht te manipuleren, til je eenvoudig je fotografie naar een hoger niveau’, aldus Florens.

Portretfotografie vraagt om diverse vaardigheden. Een daarvan is het toepassen van broad lighting en narrow lighting: een techniek waarbij je zelf bepaalt welk gezichtsvlak van het model je belicht. 


©Brett Florens, Narrow Lighting

Waar je bij broad lighting een breder ogend gezicht creëert, creëer je bij narrow lighting een smaller ogend gezicht. Vaak gaat naar dit laatste de voorkeur uit omdat het model dan slanker lijkt. 
Om een smaller gezicht te creëren, laat je het model zijn of haar gezicht zo draaien dat de zijde van het gezicht dat het dichtstbij de camera staat in de schaduw valt, terwijl de andere kant van het gezicht belicht wordt. Dit geeft de illusie van een slanker gezicht, omdat het grootste gedeelte van het gezicht in de schaduw ligt. 

©Brett Florens, Broad Lighting

Voorkom dus het tegenovergestelde: wanneer je de zijde van het gezicht dat het dichtstbij de camera staat belicht, lijkt het gezicht van je model juist breder. In combinatie met de lichtsterke portretobjectieven van NIKKOR boek je altijd uitmuntende resultaten. 

Voor meer inspiratie en fotografietips, bezoek de website van Brett Florens, of kijk hier

Over de Matchmaker: Levensgenieter en Nikon fotograaf Chris (Benja Bruijning) reist de hele wereld over. Wanneer de bodem van zijn bankrekening in zicht komt en werk uitblijft, keert hij noodgedwongen terug naar zijn moeder Marja (Ariane Schluter). Meer over deze film lees je hier.

afbeelding van Remco Stunnenberg

Remco Stunnenberg | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Remco