Help, ik ben een eenmans videocrew: mobiliteit

Help, ik ben een eenmans videocrew: Deel 1 Mobiliteit

Itam van Teeseling 412 0
Soms heb je het idee dat je handen tekort komt tijdens het filmen. Maar hulp inhuren, dat doe je natuurlijk liever niet. Met deze tips & tricks proberen we jouw eenmansambitie wat makkelijker te maken. Deze keer: Hoe blijf ik mobiel

1. Kies handzame apparatuur

Handzame apparatuur is altijd prettig. Je bent tenslotte je eigen roadie. Kies daarom voor lichte en kleine spullen, te beginnen met je camera. Een DSLR of een systeemcamera met goede videofunctie past makkelijk in een fototas.

2. Gebruik een goede videorugzak

Over tassen gesproken. Er bestaan speciale DSLR-tassen voor video. Dit zijn grote stevige rugzakken met veel verschillende vakken om apparatuur in te stoppen. Daarnaast hebben ze vaak lussen aan de buitenkant waar je van alles aan kan hangen, van extra zakjes tot je paraplu. Ook hebben deze tassen een of twee buitenboordvakken waar je statieven in kwijt kan. Zo ben je handsfree terwijl je in je rugzak een hele studio bij je hebt.

3. Schaf een licht en opvouwbaar statief aan

Veel videostatieven zijn erg zwaar, dit is vooral om de stabiliteit te waarborgen. Maar voor een lichte DSLR-camera is dit helemaal niet zo van belang. Sommige statieven zijn speciaal gericht op mobiliteit en zijn licht en opvouwbaar zodat je die dus gewoon aan je tas kan hangen.

4. Sleep niet al je objectieven mee

Heb je verschillende lenzen? Neem dan alleen die mee die je nodig gaat hebben. Al dat glas in je tas kan best zwaar worden. Als het goed is heb je je videoshoot al zo voorbereid dat je precies weet wat je gaat doen.

5. Hou ook je lampen klein

Lampen zijn vaak het grootste onderdeel van je uitrusting. Als je een auto hebt is het geen probleem om ze mee te nemen. Gebruik je echter geen auto dan wordt het toch een beetje een kwestie van concessies doen. Grote lampen zorgen namelijk voor veel licht en dat is wat je eigenlijk wil. Toch hoeft dit geen probleem te zijn. Er zijn bijvoorbeeld handzame ringlights met LED-lampen die je zo in je rugzak kan schuiven. Ze komen zelfs met diffusiefilters zodat je ook je softbox thuis kan laten. Zorg er overigens wel voor dat je ook een mobiel lampstatief meeneemt. Deze kun je zo in elkaar klappen dat ze in lengte niet langer dan een meter zijn en dus gewoon in het statiefzakje van je rugzak kunnen.

Overigens zijn er ook lampenkoffers beschikbaar waar je studiolampen in kan doen. Je hebt dan wel een hand minder vrij en je moet er ook niet te lang mee lopen, want licht zijn ze niet. Maar ja…alles voor de kunst.

6. Gebruik apparatuur met batterijen

Op sommige locaties heb je niet de beschikking over stopcontacten. Soms zelfs als je gewoon binnen bent. Kies dus apparatuur uit die ook op batterijen werkt.

De meeste DSLR-camera's werken sowieso op accu's, maar randapparatuur zoals lampen niet altijd. Hoe fijn is het als je bijvoorbeeld buiten bent en je wilt toch een shot maken van iemand die in de schaduw staat, dat je dan gewoon een lamp uit je rugzak kan halen om het gezicht in te lichten.

7. Maak een checklist

Videomakers hebben veel apparatuur nodig. Het is dus erg makkelijk om iets te vergeten bij het inpakken. En als eenmanscrew heb je natuurlijk niemand in de buurt die vraagt: "Ben je je ND-filter niet vergeten?". Daarom is het goed om een standaardchecklist te maken van de spullen die je mee moet nemen. Elke keer bij het inpakken van je gear loop je de checklist af zodat je zeker weet dat je niks vergeet.

8. Neem ook alle spullen weer mee terug

Als eenmanscrew moet je vaak aan veel dingen tegelijkertijd denken. Een shoot kan daardoor soms wel eens wat chaotisch verlopen. Het is zo makkelijk om spullen te laten slingeren. Om te voorkomen dat je thuis komt (of erger, als je bij je volgende shoot staat) en tot de ontdekking komt dat een geïnterviewde nog een dasmicrofoontje aan zijn stropdas had hangen, is het belangrijk altijd te checken wat je weer mee terug neemt.

Je kan bijvoorbeeld eerdergenoemde checklist aflopen, maar een andere handige tip is om voordat je alles inpakt de apparatuur op een tafel te leggen en een foto met je mobieltje te maken. Zo kan je in een oogopslag zien wat je hebt meegenomen en wat je dus weer mee terug moet nemen.

afbeelding van Itam van Teeseling

Itam van Teeseling | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Itam