HDR uit een enkele foto, en belichten naar rechts

Amy Schutte 744 0
HDR staat voor High Dynamic Range en kennen we meestal als het samenvoegen van meerdere foto’s, wanneer het contrastverschil in een scene erg groot is. Op die manier vergroten we het dynamisch bereik.

Sensors worden steeds beter, en het dynamisch bereik dat een camera in één keer kan behalen daarmee ook. Goede camera’s halen zo’n twaalf stops. Als een scene dus niet meer dan dat nodig heeft, hoef je geen foto’s te ‘bracketen’.

In deze video van SLR Lounge wordt uitgelegd waar je rekening mee moet houden.

Beweging

Bewegende onderwerpen zijn inderdaad moeilijk te vangen in verschillende beelden met afzonderlijke belichtingsinstellingen, al kun je daar wel omheen werken. De meeste HDR programma’s hebben anti-ghosting instellingen.

Expose to the right

Belangrijk is dus dat je naar rechts belicht. Veel fotografen denken dat dat betekent dat je de hooglichten iets overbelicht, maar het gaat er juist om dat je het hele toonbereik iets naar rechts schuift in het histogram. Dus de hooglichten net niet overbelicht, maar wel bijna tegen de rand (dus tegen overbelicht) aan.

Ruis

Volgens de video zijn deze hooglichten namelijk makkelijker terug te halen dan de schaduwen, waar vaak ruis en groene waas ontstaat als je informatie terug probeert te halen in de nabewerking.

Door naar rechts te belichten en de schaduwen niet te clippen, kun je een beter resultaat behalen. Volgens SLR lounge in elk geval.


 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy