Kleren uit voor de kunst

Harvey Drouillard schiet naaktfotografie in alledaagse settings

Siem van Woerkom 1519 0
Het werk van de Amerikaanse fotograaf valt op door het contrast van naakte mensen in dagelijkse bezigheden.

Naaktfotografie binnen alledaagse settings en locaties

'Het contrast in beeld brengen van de comfortabele feeling van thuis je kleren uit trekken, in een alledaagse setting. Waarom is het eigenlijk zo'n probleem? We zijn allemaal naakt geboren.' Aldus Harvey Drouillard. De fotograaf werkt nu al zo'n 10 jaar met (vrijwillige) naaktmodellen om foto's te schieten waarin er in eerste instantie niet veel vreemd lijkt te zijn wanneer je hem snel in een lijst aan de muur zou zien hangen. Tot je beter gaat kijken en je beseft dat er ten alle tijden minstens 1 maar vaak meer naakte personen in het shot te vinden zijn. Bij sommige beelden valt het meteen op, bij andere is het noodzaak om wat moeite te doen om ze te 'vinden'. 

Traditie naaktfotografie markt

De fotograaf komt oorspronkelijk uit het stadje Ann Arbor. Een bekende naam in dat gebied, aangezien hij de er een traditie van heeft gemaakt om ieder jaar foto's met naaktmodellen te maken op de jaarlijkse Ann Arober Art Fair. Een soort enorme markt waar mensen hun kunst aan de wereld kunnen tonen en veel verschillende stands aanwezig zijn. De stand van Harvey Drouillard is niet aanwezig, omdat de gehele markt voor hem het kunstproject. Hij maakt namelijk foto's door de menigte heen en laat daarmee de shock zien van omstanders na het zien van de naakte modellen. 

'Ik kan me voorstellen dat mensen mijn foto's ziet en zou kunnen denken dat ze niet professioneel zijn of iets 'missen', maar de techniek komt voor mij op de tweede plek. Het gaat me allereerst om het gevoel dat mijn foto's uitdrukken.' De fotograaf geeft aan dat het hem echt vooral interesseert hoe mensen reageren op de situatie, waardoor sommige foto's misschien 'gehaast' lijken. Iets dat terug te zien is in de foto's waarin het lijkt alsof de scherpte niet helemaal optimaal is, of de foto misschien wat overbelicht is. Het hoeft niet perfect te zijn, zolang het doel maar bereikt wordt; dat mensen vaker dan eens naar het beeld kijken. 

Timing is alles, geeft Drouillard aan. Het is altijd lastig om te werken met naaktmodellen in een buitenlocatie, maar het wordt wel heel moeilijk wanneer je gaat werken in een drukke omgeving met politie en (niet geheel onbelangrijk) kinderen. "We letten altijd op wie er rond lopen op het moment van de shoot. Als er bijvoorbeeld kinderen in de buurt zijn wordt dat gespot door mijn assistenten en wachten we met de shoot. Ook hebben we soms problemen met de politie maar duurt dat over het algemeen nooit lang.'

Meer werk van de fotograaf is op zijn site te vinden: http://www.harveyphotos.co/

Lees ook: 

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem