Goede foto’s maken in slecht licht: een basketbalwedstrijd

Amy Schutte 465 0
Het maken van foto’s draait allemaal om keuzes. Welke camera heb je, welk objectief neem je mee, gebruik je externe flitsers etc. Vooral de belichtingsinstellingen zijn een keuze, die volledig afhankelijk is van het effect dat jij wil bereiken.

Actie bevriezen

Bij indoor sportwedstrijden is het vaak niet eenvoudig om die instellingen te maken. De hal is vaak slecht verlicht en te groot om een flitser te gebruiken. In dit voorbeeld van Jared Polin wil de fotograaf die hem om hulp vroeg, de actie bevriezen.

Korte sluitertijd

Om de actie te bevriezen moet je een redelijk korte sluitertijd aanhouden, anders krijg je bewegingsonscherpte in de foto. Maar een korte sluitertijd betekent ook dat er minder lang licht op de sensor valt, terwijl je dat licht zo hard nodig hebt.

Dit is wat Jared voor tips heeft:

Handmatig

Jared raadt dus aan om de belichtingsinstelling volledig handmatig te doen. Zeker in een indoor sporthal zal het licht constant hetzelfde zijn. Daarom hoef je de instellingen maar één keer te maken.

3 stops

In het voorbeeld moet hij ergens 3 stops vandaan snoepen. Dat is een interessant lesje in hoe je je foto extra stops  kunt belichten. En er in de nabewerking nog steeds een aantal stops uit kunt halen. Leerzaam!

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy