Gemakkelijk foto's uitzoeken na een shoot

Amy Schutte 316 0
Na een dagje fotograferen kom je vaak met enkele tientallen of honderden foto’s thuis. Het is niet makkelijk om een selectie te maken. Maar het hoeft ook niet moeilijk te zijn...

Hoe je je foto’s selecteert, is sterk persoonlijk. Je houdt je foto’s en opslag overzichtelijker wanneer je ongeschikte foto’s direct verwijdert. Maar in Lightroom kun je je foto’s gemakkelijk een label meegeven, waardoor je meerdere gradaties kunt aanbrengen. Welke je kiest is persoonlijk.

Om je een hoop tijd te besparen is het belangrijk dat je hard bent en meteen de ongeschikte foto’s weggooit, of in elk geval weghaalt. Het heeft geen zin om tijd te besteden aan het nabewerken van een foto die in de basis gewoon niet goed was. Dus, ‘kill your darlings’! Met deze tips maken we je het wat makkelijker.

Niet scherp

Foto’s die niet scherp zijn, of waar in elk geval het onderwerp niet scherp is, zijn niet te redden in Photoshop of Lightroom. Je kunt een foto iets verscherpen, maar in wezen is dat niets meer dan het verhogen van het plaatselijk contrast. Wat niet scherp is, kun je niet scherp maken. Weggooien of afkeuren dus.

Erg slecht licht

Zeker wanneer je in RAW fotografeert, hoeft dit met steeds beter wordende camera’s niet snel meer een factor te zijn. Je kunt nog heel wat details redden uit de schaduwen, en als de lichte gedeeltes niet geclipt zijn ook uit de hooglichten. Maar wanneer dit wel het geval is, is er niets meer aan te doen. Check het histogram en bij over- of onderbelichting (tenzij het in een deel is dat weggecropt kan worden waarbij een fijne compositie overblijft) gaat de foto weg. Ken je eigen vaardigheden en wees realistisch.

Ongewenste bewegingsonscherpte

Bewegingsonscherpte kan een effect zijn waar je naar op zoek was, en wat je met opzet in je foto hebt opgenomen. Bijvoorbeeld een zijdeachtig effect op bewegend water. Maar wanneer je met een te lage sluitertijd hebt gefotografeerd, en de foto is onscherp door beweging in het onderwerp of beweging in de camera, is er niet veel dat je kunt doen om de foto te redden. Tenzij het effect bij toeval heel mooi uitpakt, ook weg ermee.

Slechte timing

The decisive moment, zoals de beroemde fotograaf Henri Cartier-Bresson dat omschreef, bepaald of de foto precies op het juiste moment is afgedrukt. Alle elementen vallen samen en er is balans in de foto. De compositie klopt, de belichting is correct en een handeling is op een fijn moment vastgelegd. Dit is iets wat je moet oefenen en heeft te maken met ervaring. Ook met je camera, want sommige camera’s hebben meer vertraging (shutter lag) dan anderen. Ben je te laat of te vroeg? Dan is de balans weg, en vaak is niet meer duidelijk wat de handeling precies was en waar de foto eigenlijk over gaat. Het is lastig om dit objectief te bekijken, omdat je als fotograaf aanwezig was op die plek en weet wat de handeling is. Laat bij twijfel je foto een paar dagen liggen, om er vervolgens met verse ogen naar te kijken.

Wat nu?

Je hebt de foto’s die niet goed waren weggegooid of in elk geval uit de eerste selectie gehaald. Nu zul je waarschijnlijk nog heel wat foto’s over hebben. De meeste fotografen maken meerdere beelden van één scene of onderwerp. Om deze met elkaar te vergelijken, kun je in Lightroom vier tot zes foto’s selecteren en op de N klikken. De geselecteerde foto’s worden nu in je scherm weergegeven, wat het gemakkelijker maakt om ze te vergelijken en één of meer ‘winnaars’ te kiezen. Let op timing en compositie. Maak hieruit een vervolg selectie. Neem bij veel foto’s van een onderwerp steeds de beste mee in een vergelijking met de volgende vijf foto’s.

Veel creatieve mensen, waaronder fotografen, twijfelen aan hun eigen kwaliteiten en kijken eerder naar de fouten in hun werk dan naar de sterke kanten. Zorg dat je een positieve mindset hebt, om te voorkomen dat je alle foto’s afkeurt. Neem regelmatig pauzes, want je staart je gemakkelijk blind op foto’s uit één shoot. En laat je selectie eventueel een dag (of meer) liggen, om weer met frisse ogen te kijken.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy