Gebruik de scherptediepte knop op je camera

Amy Schutte 909 0
Een knop op de meeste DSLR camera’s die vaak over het hoofd gezien wordt, is de scherptediepte preview knop. Deze zit vaak in de buurt van de lensvatting en kan een handig middel zijn om te kijken of de scherpte van je foto daadwerkelijk op het juiste punt komt te liggen.

Hoe werkt het?

Wanneer je op een DSLR je belichtingsinstellingen maakt, sluit het diafragma zich nog niet naar de ingestelde f/waarde. Dat gebeurt pas op het moment dat je de sluiter indrukt. Daarom is het niet mogelijk om de daadwerkelijke scherptediepte te zien, en dus te bekijken welk deel van je foto daadwerkelijk scherp is. Immers, vooral met een kleine scherptediepte is het belangrijk om te weten tot waar de scherpte precies reikt. Daar is de ‘depth of field preview button’ voor in het leven geroepen. De knop zit op de meeste modellen, in de handleiding kun je vinden waar precies. Op het moment dat je het knopje indrukt, zal het diafragma de daadwerkelijke grootte aannemen. In de zoeker wordt je foto nu donkerder, maar nu kun je zien tot waar de scherpte ligt. Om je te helpen kun je een doek of jas over je hoofd trekken, zodat je beter kunt kijken door de zoeker en het omgevingslicht minimaliseert.

Uitproberen

Om de scherptediepteknop eens uit te proberen, kun je het beste in Aperture Priority mode (Av) beginnen. Stel eerst de grootste diafragmaopening in die je objectief toelaat (bijvoorbeeld f/3.5), druk de scherptediepteknop in en houdt deze vast. Kijk ondertussen door je zoeker of in LiveView. Draai het diafragma langzaam meer dicht, in stapjes, door een groter f/getal te kiezen. Kijk wat er gebeurt met de scherptediepte. Kijk steeds wat er gebeurt wanneer je de knop indrukt. Voor onderwerpen met weinig licht zal het moeilijk zijn om de scherptediepte te bepalen met deze knop, maar over het algemeen weet je nu precies hoe de foto eruit zal komen te zien.

Noodzakelijk?

Natuurlijk kun je, met hedendaagse DSLR’s, de scherpte ook gemakkelijk achteraf controleren. Maar, wanneer je de scherptediepte knop in je workflow opneemt, kun je het net zo gemakkelijk vooraf doen en tijd besparen. Bovendien vergroot het de controle over je beelden. De knop werkt het beste in omstandigheden met voldoende licht, want dan is het duidelijkst te zien waar de scherpte begint en ophoudt.

Alternatieven

Overigens zijn er ook andere middelen om de scherptediepte van tevoren te controleren. Als je een Nikon hebt, sluit het diafragma zich ook als je de lens wat losdraait. Je drukt op de bajonet knop en draait de lens een kwartslag, maar niet genoeg om hem eraf te nemen. Dan kijk je door je zoeker en je diafragma is gesloten. Je lens wel blijven vasthouden!

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy