Gebruik ‘shutter drag’ voor een creatief effect

Amy Schutte 252 0
‘Shutter drag’ is een flitstechniek, die je met elke flitser zowel in de studio als op locatie kan toepassen. Het gebruik van een flitser kan de achtergrond erg donker maken. Door het diafragma in te stellen op de flits en belichting op het onderwerp, maar de sluitertijd wat langer te houden, vang je wat meer licht van de achtergrond. Dat kan doordat de flitser met veel hogere snelheid belicht dan je ingestelde sluitertijd.

Wanneer je onderwerp beweegt, krijg je ook nog eens beweging in je foto. Een beetje spookachtig, maar je kunt er een tof effect mee creëren.

Joe Edelman heeft zich weer in een mooie blouse gehesen en legt het uit aan de hand van twee voorbeelden.

 

 

Edelman legt uit dat de sluiter opent op het moment dat hij de ontspanknop indrukt. De sluiter opent en de camera begint met het registeren van omgevingslicht. De flitser gaat af en belicht het onderwerp heel kort, waardoor het onderwerp scherp op de foto komt. De camera gaat door met het opnemen van licht tot de sluiter sluit.

Het vereist veel trial en error, want het effect is niet volledig te voorspellen. Edelman laat in zijn video een studio omgeving zien, maar de foto’s die hij aan het begin van de video laat zien, tonen dat je deze techniek ook prima in het veld kunt toepassen.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy