Extra licht vaak geen overbodige luxe

Ga dit macrofotografie-seizoen eens aan de slag met flitslicht

Remco Stunnenberg 444 0
Het macrofotografieseizoen is begonnen. Deze stijl van fotograferen maakt het mogelijk de wereld die je kent op een heel andere manier te bekijken. Vaak heb je echter behoefte aan meer licht. Dan komt een macroflitser goed van pas.

Macro-objectieven zijn vaak enorm scherp, maar juist doordat je zo dicht op je onderwerp zit, heb je te maken met snel “weglopende” scherpte bij grotere diafragma’s. Wil je een bloempje of een insect volledig of voor een groot gedeelte scherp in beeld brengen, dan is daar een klein diafragma voor nodig. Dat laatste betekent meestal weer een langere sluitertijd. De marges zijn zo klein dat een klein beetje beweging al een volledig bewogen onderwerp kan betekenen.

Macrofotografie

Extra licht

Extra licht is daarom in veel gevallen geen overbodige luxe. Zogenaamde macro ringflitsers bieden uitkomst. Deze vaak krachtige flitsers zorgen voor voldoende gebalanceerd licht op je onderwerp, zodat je ook met kortere sluitertijden aan de slag kunt met een klein diafragma. Daarnaast kan het ook zo zijn dat je graag wilt flitsen omdat je dat mooi vindt. Met flits kun je bovendien een specifiek effect of een bepaalde sfeer creëren.

Macroflitser

Inspiratie

Heb je behoefte aan meer inspiratie op dit gebied? Check dan eens de website van Leon Baas, een absolute meester op het vlak van macrofotografie en flitstechnieken.

Thierry Dufour

Nog niet voldoende inspiratie?  Kijk hier dan ook naar het werk van Thierry Dufour. 

Macrofotografie

afbeelding van Remco Stunnenberg

Remco Stunnenberg | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Remco