FUJIFILM introduceert de nieuwe ultra compacte middenformaat GFX100S, bijbehorend GFX-objectief en meer!

Christel de Wolff 1510 0
FUJIFILM presenteert haar nieuwste GFX systeemcamera: De FUJIFILM GFX100S. Een grensverleggende 102 megapixel systeemcamera uit de GFX Serie die opnieuw iedereen positief zal verrassen. Zo zit de FUJIFILM GFX100S niet alleen boordevol technisch vernuft, maar is hij voor een systeemcamera met zo’n grote sensor bovenal handzaam en compact.

De FUJIFILM GFX100S is ontwikkeld op basis van de grondbeginselen van de FUJIFILM GFX100. Zo is de GFX100S een prachtig vormgegeven camera die nieuwe creatieve mogelijkheden biedt aan iedereen die een camera met groot formaat sensor graag buiten de studiomuren wil gebruiken. Deze nieuwe camera weegt slechts 900 gram en is daarmee niet veel groter of zwaarder dan veel full frame camera’s. 

Alles wat je op technisch gebied van een FUJIFILM camera mag verwachten is in deze nieuwe FUJIFILM GFX100S opgenomen. Onder de spreekwoordelijke motorkap schuilt een 102 megapixel sensor die maar liefst 1.7x groter is dan een full frame sensor. Daarnaast beschikt de camera over een nieuw ontwikkeld 5-assig intern beeldstabilisatiesysteem (IBIS) om trillingen op te vangen tot maar liefst 6-stops. Bovendien is deze camera voorzien van een razendsnel en uiterst accuraat scherpstelsysteem met fasedetectie AF over de gehele sensoroppervlakte. Natuurlijk kun je ook vertrouwen op de alom geprezen kleurtechnologie van FUJIFILM. Dit alles biedt ongekende nieuwe creatieve mogelijkheden voor iedereen die deze camera gaat gebruiken.

102 MP en super snelle processor

Het hart van deze camera bestaat uit een zeer snelle CPU: een quad-core X-Processor 4 in combinatie met een groot formaat (43.8 x 32.9mm), 102 megapixel backside illumination CMOS-sensor. Hierdoor kunnen gebruikers opnames van een ongekend hoge beeldkwaliteit maken. Vergeleken met kleinere full frame sensoren is de sensor in de FUJIFILM GFX100S maar liefst 1.7x groter, wat resulteert in een nog betere lichtopbrengst. Daarnaast heeft dit een positief effect op de scherptediepte die kan worden verkregen en het zorgt voor een betere kleurechtheid. Uiteraard zorgt een grotere sensor ook voor verbeteringen in het ISO- en dynamisch bereik.

Zeer snel autofocussysteem

De camera beschikt over een voor systeemcamera’s met groot formaat sensor zéér snel autofocussysteem, zelfs bij moeilijke lichtomstandigheden De sensor van de FUJIFILM GFX100S beschikt over een fase-detectie autofocus systeem waarbij de pixels die verantwoordelijk zijn voor het scherpstellen over de hele sensor zijn verdeeld. Hierdoor heeft de camera zeer snelle scherpstelmogelijkheden – voor camera’s met dit formaat sensor ongekend snel. De camera kan binnen 0.18 seconde scherpte verkrijgen op een te fotograferen onderwerp, zelfs bij moeilijke lichtomstandigheden tot -5.5EV. Hierdoor is de FUJIFILM GFX100S uiterst veelzijdig inzetbaar voor allerlei fotografische situaties. Dankzij de krachtige X-Processor 4 beeldverwerkingsprocessor en een vernieuwd algoritme voor het autofocussysteem kunnen ook bewegende onderwerpen eenvoudig worden vastgelegd. De camera beschikt over een AF-Tracking systeem en uiteraard over Gezicht- en Oogdetectie autofocus.

5-assige beeldstabilisatie

Een compact 5-assig intern beeldstabilisatiesysteem (IBIS) om trillingen op te vangen tot maar liefst 6-stops De FUJIFILM GFX100S beschikt over een volledig nieuw ontworpen intern beeldstabilisatiesysteem (IBIS). Hierdoor worden de mogelijkheden voor een camera met groot formaat sensor aanzienlijk uitgebreid en kunnen fotografen vertrouwen op scherpe opnames wanneer zij uit de hand fotograferen. Vergeleken met de FUJIFILM GFX100 is het IBIS mechanisme maar liefst 20% kleiner en 10% lichter geworden. Desondanks kan het 5-assige IBIS systeem nu tot 6 stops aan trillingen opvangen, een verbetering van 0.5 stops ten opzichte van de GFX100.

Grootformaat video met 4K30P opnamemogelijkheden

Dankzij de grote sensor die in de FUJIFILM GFX100S zit, kan er cinematisch worden gefilmd in een beeldresolutie van maar liefst 4K30P. Hierdoor kunnen beelden worden gemaakt met een zeer geringe scherptediepte en dankzij het grote dynamische bereik en hoge ISO- prestaties van deze camera levert dat ongekende beelden op. Video’s kunnen worden opgenomen met een bit-rate van maar liefst 400Mbps en op verschillende kwaliteitsniveaus, van 10-bit 4:2:0 F-Log intern op een SD geheugenkaart tot 12-bit 4:2:2 ProResRAW wanneer gebruik wordt gemaakt van de HDMI-output mogelijkheid. Naast de mogelijkheid om te filmen in een beeldformaat van 16:9, is het ook mogelijk om video’s te maken in een beeldformaat van 17:9 – een beeldverhouding die vaak in de bioscoop wordt toegepast. Voor wat betreft de compressieformaten kan er worden gekozen tussen H.264 en H.265. Daarnaast kan de gebruiker kiezen voor professionele standaarden zoals de door REC.2100 ondersteunde Hybrid Gamma Log (HLG). Ook kan F-Log worden geselecteerd voor meer creatieve mogelijkheden. In vergelijk met meer gebruikelijke compressie codecs zoals H.264, geeft het opnemen van beeldmateriaal in F-Log of HLG filmmakers veel meer mogelijkheden voor het uitvoeren van kleurcorrecties. Voor maximale flexibiliteit kunnen video-opnames in 4K30P worden opgenomen in 12-bit RAW en via HDMI rechtstreeks naar een Atomos Ninja V recorder om later te worden verwerkt als ProRes RAW. Hierdoor hoeven niet alle beslissingen rechtstreeks in de camera te worden gemaakt, maar is het mogelijk om dit achteraf tijdens post-processing te doen. Simultaan output van RAW en F-Log of Hybrid Log Gamma (HLG) in combinatie met een toegepaste filmsimulatie is ook mogelijk.

Prijs en beschikbaarheid

Naar verwachting wordt de FUJIFILM GFX100S eind februari beschikbaar. De adviesverkoopprijs zal € 5.999,- bedragen. Optioneel is de metalen handgreep die het gevoel van de camera in de hand nog meer verbetert. Deze is tevens eind februari beschikbaar (naar verwachting) en zal € 149,- kosten. 

Info: fujifilm.eu

Meer FUJIFILM nieuws

FUJIFILM heeft niet alleen de GFX100S aangekondigd, maar doet daar nog een schepje bovenop met de aankondiging van een GFX-objectief en nog veel meer...

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel