Plagiaat of inspiratie?

Fotografie: wanneer is iets plagiaat en wanneer is iets inspiratie?

Eefke Burg 298 0
De laatste tijd lees ik steeds meer berichten van fotografen die vinden dat er plagiaat is gepleegd op hun werk. Zo werd een fotograaf Irene Rudnyk erg geïrriteerd op haar Instagram account, toen er een foto verscheen die ontzettend veel leek op onderstaande foto van een model met een fiets. Irene gaf aan dat de fotograaf alles had gekopieerd: van de instellingen tot de pose, de nabewerking, het soort fiets en de mand met bloemen en de hoed.Lastige discussie rondom plagiaat in fotografie

Wat de discussie rondom fotografie plagiaat nog weer lastiger maakte is dat Irene zelf een tutorial online had gezet met hoe je een dergelijke foto na kon bewerken, die je ook hieronder terug kan zien. Wanneer is nu iets kopiëren en wanneer is er sprake van inspiratie? Deze vraag is moelijker te beantwoorden dan je denkt. Inmiddels heeft Irene zelf haar geïrriteerde reactie inmiddels van social media verwijderd.

 

 

Als we online foto's opzoeken van dergelijke foto's, dan zijn er enorm veel foto's van vrouwen terug te vinden in verschillende poses bij een dergelijke fiets. En als je van de dergelijke stijl houdt, een soort van vintage chic die tegenwoordig vrij populair is op Instagram, dan is het wellicht logisch dat iemand dergelijke foto's zelf zou maken: zonder daar zelfs de inspiratie van Irene Rudnyk te hebben opgezocht. Maar het wordt nog ingewikkelder.

Filmposters namaken: plagiaat of inspiratie?

Fotograaf Andres Martinez maakte bijvoorbeeld een serie van filmposters na  samen met een bevriend stel dat binnenkort ging trouwen. De serie is duidelijk gemaakt met een knipoog naar alle verschillende filmposters. Nu zullen de filmmakers dit geen probleem vinden: omdat het duidelijk een referentie is naar de film en dat deze hier alleen maar publiciteit van ondervinden. Maar hoe zou het zijn, als hij onbekendere filmposters zou namaken van filmstudenten?

Fotografie plagiaat: hoe zit het nu?

Wanneer is iets fotografie plagiaat en wanneer is iets inspiratie? We zijn erg benieuwd naar jullie mening.

 

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke