Fotografie in de 1,5-meter samenleving?

Fotografie in het nieuwe normaal: ‘Ook in tijden van crisis zijn er kansen’

Christel de Wolff 4987 0
Toen minister president Mark Rutte de 1,5meter-samenleving aankondigde als ‘het nieuwe normaal’ zakte de moed veel fotografen in de schoenen. En voorlopig blijft het maar duren. Met name concert- en evenementenfotografen zagen hun inkomsten van de één op de andere dag verdampen, maar ook andere fotografiegenres worden hard getroffen. De kunst is om niet bij de pakken neer te gaan zitten. Ook in tijden van crisis zijn er kansen, je moet alleen weten waar ze te zoeken.

In de DIGIFOTO Pro 2.2020  lieten we Kevin Vervoort aan het woord. Als ambulancemedewerker zag hij het COVID-19-virus van heel dichtbij. De intieme en heftige beelden uit zijn rauwe zwart-witserie spreken boekdelen. Natuurlijk hoef jij niet meteen aan de frontlinie te staan wanneer er een crisis uitbreekt, er zijn ook allerhande andere manieren om je te blijven uiten met fotografie én er een boterham aan te verdienen.

Highlights dichtbij huis

Een verre reis maken zit er eventjes niet in, maar ook dichtbij huis is het goed vertoeven. Als wildlife fotograaf betekent dat wel dat je even geen ‘Big Five’ in het wild kunt fotograferen, maar de herten en reeën in de Nederlandse bossen en polders, zijn ook een bijzondere uitdaging. En denk ook aan hoe je deze foto’s kunt presenteren. Veel natuurgebieden hebben een eigen website of worden genoemd op de website van de gemeente of provincie. Dit geldt overigens niet alleen voor natuur, je kunt ook – juist nu het rustig is op straat – prachtige foto’s maken van monumentale panden en pittoreske of juist hypermoderne straatbeelden in jouw regio. Heb jij unieke foto’s gemaakt van de bezienswaardigheden van jouw woonplaats? Twijfel er dan niet aan om deze aan te bieden bij de gemeentewebsite of website van een lokale winkeliersvereniging.

Portretfotografie op anderhalve meter

Wanneer je voorheen vooral je boterham verdiende met portretfotografie, zal je ongetwijfeld ook wel even geslikt hebben bij de uitbraak van het coronavirus. Nu we echter van de grootste schok zijn bekomen, zal je zien dat het fotograferen van mensen in de 1,5meter-samenleving erg goed te doen is. Het vergt een paar kleine aanpassingen. Zo schud je natuurlijk geen handen meer bij het ontvangst en bij afscheid. Waar dit voorheen echter als onbeleefd gezien werd, zal iedereen dit tegenwoordig begrijpen en zal dit dus niet afdoen aan jouw klantvriendelijkheid.

Daarnaast is het zaak om zoveel mogelijk afstand tot elkaar te houden. Als portretfotograaf ben je waarschijnlijk sowieso gewend om op afstand te fotograferen met een mooi brandpunt voor portret zoals 85mm. Anderhalve meter of meer gaat dan zeker lukken. Groepsportretten blijven voorlopig nog even goed opletten, met name wanneer je gewend bent deze te maken in een kleine binnen studio is dat nu uit den boze. Met de aangekondigde versoepelingen kun je wel gaan kijken naar een mooie buitenlocatie om een groepsfoto te maken omdat het nu eenmaal bewezen is dat je in de buitenlucht veel minder kans op besmetting hebt dan binnen. Wel blijft het natuurlijk altijd oppassen en moet je steeds de mogelijkheden bespreken met je klanten omdat ieder individu er weer anders in kan staan.

Ontpop jezelf

Heb jij een groot gedeelte van je inkomsten, bijvoorbeeld omdat je concertfotografie deed, zien wegvallen? Ga dan op zoek naar een genre binnen de fotografie of video die je wel zou kunnen uitvoeren. Overweeg deze tijd die je over hebt te gebruiken om meer te leren. Volg een cursus of opleiding of ga zelf aan de slag met allerhande youtube-tutorials of informatieve boeken. Wanneer de vraag naar jouw fotografiegenre dan weer aantrekt ben je in staat om nog betere resultaten te leveren dan voorheen en staan de klanten straks driedubbel voor je in de rij. Wel op gepaste afstand natuurlijk!

Lees ook: (be)sparen en investeren in jezelf: waardevol advies om de coronacrisis door te komen

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel