Fotograferen voor linkshandigen

Amy Schutte 602 0
Fotocamera’s zijn allemaal ingericht op bediening met de rechterhand. Gisteren was het internationale linkshandigendag, hoe gaan linkshandige fotografen om met een camera?

Voor het grootste gedeelte prima. Linkshandigen, ongeveer 10 procent van de wereldbevolking, moeten zich op veel gebieden aanpassen. Een computermuis is gemaakt voor rechtshandigen, een whiteboard met viltstift is prima te gebruiken met link, maar je hand is meteen een wisser dus erg praktisch is het niet. En die ellendige stoelen met ingebouwd tafelblad, die altijd aan de rechterkant zitten. We (ja, ondergetekende ook) hebben ermee leren omgaan. Net zoals we dat met camera’s hebben moeten doen. Over het algemeen leert een kort online onderzoekje ons dat de meeste linkshandigen daar niet veel problemen mee hadden. Minder praktisch is het als links ook het dominante oog is. Wanneer je dan door de zoeker kijkt, zorgt je gezicht voor een vet en vies LCD scherm. In sommige gevallen maken neuzen zelfs afdrukken in LiveView.

Steve mcCurry

Er zijn echter ook mensen die hun linkerhand meer gebruiken, omdat de rechter minder functioneert. Zo fotografeert Steve McCurry, maker van de iconische ‘The Afghan girl’ met links. De fotograaf kreeg als 5 jarige een ongeluk, waardoor een aantañ botten in zijn rechterhand brak en een aantal zenuwen beschadigingen opliep. Hij leerde zichzelf een bijzondere manier van fotograferen aan, die je kunt zien in deze video.

Oplossingen

Griekse fotograaf Giannis Papapostolou fotografeerde een bruiloft van zijn vrienden. Hij had een gekleurde rookbom meegebracht, voor een lange belihctingsfoto met een gaaf effect. Toen hij achter het paar ging staan en de rookbom aanstak, bleek het om een rotje te gaan. Hij verloor de duim, wijsvinger en deel van zijn middelvinger van zijn rechterhand. In een oproep aan camerafabrikanten   https://petapixel.com/2017/01/07/dear-camera-makers-please-help-us-left-hand-photographers/https://petapixel.com/2017/01/07/dear-camera-makers-please-help-us-left-hand-photographers/   legt hij uit tegen wat voor problemen hij aanloopt. Hij pleit voor een touchscreen waarmee alle functies van de camera aan te sturen zijn. Ook de functies die met aparte knoppen of wieltjes bestuurd worden. Ook oppert hij het idee om een soort cameragrip te maken, die aan de onderkant van de camera gemonteerd kan worden en een linkerhand bediening heeft. Zo is elke camera aan te passen voor mensen die alleen hun linkerhand kunnen gebruiken.

Linkse camera

Er bestaan wel analoge camera’s met de sluiterknop aan de linkerkant. In deze digitale tijd worden camera’s echter in grotere aantallen geproduceerd, en zijn dit soort aanpassingen er niet. Wie weet komt er iets voor op de markt. Tot die tijd moeten we het creatief oplossen. Dat lukte deze twee mannen, dus ons lukt dat vast ook.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy