Fotograferen in de kou? Bescherm je gear!

Redactie DIGIFO... 699 0
Dat kou niet bevorderlijk is voor je gear is algemeen bekend. Koude en vochtige omstandigheden kunnen zelfs je kostbare camera-apparatuur beschadigen. Daarom is het belangrijk dat je je gear goed beschermt! Hieronder zijn een aantal tips opgesteld, zodat je niet voor vervelende verassingen komt te staan tijdens het fotograferen in de kou.

Bescherm je gear tegen vocht

Vocht en elektronica gaan niet goed samen. Daarom is het van belang om je waardevolle apparatuur goed te beschermen tegen vocht. Naast regen of sneeuw is er in de winter de kans op condensvorming aanwezig. Een plotselinge temperatuurwisseling kan niet alleen condens op, maar ook in de camera veroorzaken. Laat daarom je camera bij thuiskomst in de tas weer rustig op temperatuur komen. Zo voorkom je condensvorming. 

Maak gebruik van de juiste accessoires

Toch op pad als het regent of sneeuwt? Maak dan gebruik van een regenhoes om je camera droog te houden tijdens het fotograferen. Als je in de regen je tas hebt geopend, is er een kans dat de binnenkant van de tas vochtig is geworden. Om de tas van binnen toch droog te houden, kun je gebruik maken van absorberende silicagel.

Blaas nooit iets van uw camera in de kou

Ben je buiten in de kou en zit er iets op je camera? Blaas dat er niet af met je adem! Het vocht uit je adem kan door de koude temperaturen omgezet worden in vorst, met mogelijke schade als gevolg. Ook is het niet aan te raden om je camera onder je jas te houden. Het klimaat tussen je huid en je jas kan namelijk erg vochtig zijn. Als je een foto wilt maken en je camera tevoorschijn haalt, kan het achtergebleven vocht bevriezen en flinke schade veroorzaken. 

Zorg dat de accu’s warm blijven

Houd je accu’s warm in de kou! De prestaties van batterijen en accu’s in de kou zijn een stuk minder dan bij hogere temperaturen. Als je in de kou gaat fotograferen is het daarom ook aan te raden om met meerdere accu’s op pad te gaan en de accu’s zo lang mogelijk warm te houden. Bewaar je accu’s bijvoorbeeld in je broekzak of de binnenzak van je jas en plaats ze pas in de camera als je gaat fotograferen.

Plan uw sessie en zorg voor een goede voorbereiding

Plan je fotosessie vooraf en zorg voor een goede voorbereiding. Een goede voorbereiding is het halve werk! Bedenk vooraf goed wat je gaat gebruiken. Zo voorkom je het wisselen van objectieven of accessoires in slechte omstandigheden. Mogelijk kun je je camera al inclusief regenhoes in de tas vervoeren.

Winter bij Kamera Express

De winter is in volle gang. Voor sommigen misschien een somber en koud jaargetijde, maar de fotografen onder ons weten wel beter. De laaghangende zon, het contrastrijke landschap en natuurlijk de kans op sneeuw zorgt ervoor dat er tijdens de winter genoeg te fotograferen is. Dus trotseer de kou, neem bovenstaande tips in acht en ga erop uit! Meer wintertips, locaties en winterse activiteiten vind je op de Kamera Express winterpagina

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie