Van RAW naar textiel

Fotografe verandert carrière, wordt cosplayer met eigen shoots

Siem van Woerkom 616 0
Jasmine James (online bekend als CutiePieSensei) was het zat om alleen maar dingen vast te leggen en wilde meer gaan creëren. Ze dook daarom de wereld van de Cosplay in.

Tijd om te verkleden

Jasmine James is op moment van schrijven een van de meest bekende cosplayers ter wereld en heeft op instagram al zo'n kleine 180.000 volgers vergaard. Maar voordat we het over haar bijzondere keuze hebben, is het misschien goed om een kleine uitleg te geven over het fenomeen dat cosplay heet. 

Cosplay staat voor kostuumspelen (costume playing). Eigenlijk verwijst het woord cosplayer vrijwel altijd naar iemand die zich verkleedt als een superheld of een personage uit een videogame, stripboek of film. De populariteit van Cosplay steeg in de jaren '90, toen Japanse anime en manga populariteit verwierven in de VS en Europa.

'Of het nu gaat om de liefde voor een personage van een serie, genieten van de aandacht die je krijgt wanneer je in een uitgebreid kostuum rondloopt, of de waardering van collega's van het voltooien van een complex kostuum ... er zijn veel motivaties om spandex of capes aan te trekken' verteld Molly McIsaac, een cosplayer. Dat er een hoop vrouwen actief zijn in cosplaying moge duidelijk zijn, alleen komt dit de scene soms ten nadele aangezien er veel nare opmerkingen voorbij komen richting vrouwen, iets waar Jasmine ook mee heeft moeten kampen.

(beeld: Jasmine James)

Een dagje in iemands anders schoenen, daar doet een cosplayer het voor

'Waar je rekening mee moet houden is dat het bronmateriaal voornamelijk uit stripboeken en films komt. En de vertegenwoordiging van vrouwen in dat bronmateriaal is niet altijd realistisch of lichaam-positief geweest. Ondanks het harde werk van auteurs en makers zoals Kelly Sue DeConnick die aandringen op veranderingen in de weergave van vrouwelijke personages, zijn vrouwelijke personages in strips meestal schaars gekleed, hebben onrealistische lichaamsverhoudingen en ze worden vaak afgebeeld in openlijk seksuele poses.' 

Vrouwen die willen cosplayen als vrouwelijke personages, kunnen dat aspect ontmoedigend vinden. En hoewel de afbeelding van mannelijke superhelden net zo onrealistisch kan zijn als die van vrouwelijke superhelden, wordt deze op een heel andere manier weerspiegeld en ontvangen in cosplay.

Jasmine geeft aan dat ze hier geen problemen mee ervaart zolang ze zich zelf prettig voelt in de kostumen die ze maakt en de reacties op haar instagram en facebook pagina vriendelijk blijven. De shoots worden door de fotografe zelf gedirigeerd en maken vaak gebruik van een timer + statief combinatie wanneer ze in haar eentje aan het werk wil. Een andere keer vraagt ze vrienden om mee te gaan en te helpen met de shots. 

In de cosplaywereld zijn verschillende niveaus van toewijding. Sommige mensen zullen gewoon een masker opdoen dat ze in een winkel kopen, terwijl anderen hun kostuums met de hand maken en echt karakter geven.

Een groot aantal cosplayers ziet cosplay als een soort performance art, en sommige ontwerpen aangepaste kostuums die dagen of weken nodig hebben om te bouwen. Een hele opgvave dus.

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem