Ieder zijn manier

Fotograaf op missie om vrouwelijkheid te herdefiniëren

Siem van Woerkom 1142 0
Ben Hopper was alle standaard beelden in magazine's zat en plaatste een oproep voor modellen om 'echte' vrouwelijkheid vast te leggen.

Een ander soort vrouwelijkheid

Fotograaf Ben Hopper heeft online voor wat ophef gezorgd met het tonen van zijn laatste project; 'Natural Beauty'. De uit London gebaseerde artiest plaatste een oproep in een zoektocht naar 'echte' vrouwen. Vrouwen die te horen hebben gekregen dat ze iets zouden moeten aanpassen aan hun lichaam, aan hun kleding of aan hun lichaamsbeharing. Vrouwen die constant in magazine's lezen hoe ze eruit moeten zien, zich moeten voelen en gedragen. 

Na een enorme hoop reacties had Hopper al snel door dat er veel vraag was naar een soort shoot in deze manier. Simpele belichting, het liefst geen make-up (tenzij iemand zich hier prettiger bij voelde), simpele kleding die niet afleidt zodat alle aandacht naar het belangrijkste onderwerp zou gaan; de vrouw in beeld.

Grote serie

Het is uiteindelijk een grote serie van zo'n 40-50 portretten geworden, die stuk voor stuk een stralend model laten zien. Die zich kan uitten in de manier waarop zij dat wil. Hopper verteld over het project: 'Het heeft me veel geleerd over fotografie als medium. Ik gebruikte mijn camera als een instrument om een grotere boodschap te delen met de wereld. De foto's zijn door meer dan 10 miljoen mensen rondom de wereld bekeken, die ieder een mening hadden, maar ook de negatieve reacties nemen we ten harte op. Voor dit project is er geen goed of slecht 'antwoord' of beoordeling. Ervaar het hoe je dit zelf wil.

Inzichten fotograaf

Wat de fotograaf vooral is bijgebleven waren de verhalen van de modellen die voor zijn camera kwamen te staan. 'Je staat er niet iedere dag bij stil, maar veel vrouwen die in de studio waren gekomen gaven aan dat ze iedere dag aan verwachtingen moeten voldoen. Of dit nu op hun werk, in hun relatie of familie of zelfs met vrienden is. Ik hoop dat mensen na het zien van deze foto's zichzelf beter accepteren en inzien dat we allemaal prachtig zijn.' 

Ben hopper is een fotograaf, videograaf en artiest en woont op dit moment in London. Zijn website met interessante andere projecten is hier te vinden: https://therealbenhopper.com. zijn instagram zie je hier

Lees ook: Met de billen bloot; fotograaf doet shoots naakt

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem