Fotograaf maakt prachtige infraroodserie in Madrid

Siem van Woerkom 254 0
'Het is bizar om te zien hoe anders je de wereld ziet wanneer je alleen het infrarode spectrum vastlegt'.

Gaaf infrarood project

Fotograaf Yann Philippe had al meerdere malen met infraroodfotografie gewerkt maar werd extra geinspireerd om een nieuwe serie te schieten toen hij in Madrid was voor een opdracht.

'Omdat ik een aantal dagen in Madrid was voor een retoucherende masterclass, dwaalde ik door de stad en probeerde ik de atmosfeer te vangen terwijl ik het pad volgde waar de planten in het stadsbeeld mij naartoe leidde.' Aldus Philippe.

'Omdat digitale filters een echte trend zijn op sociale media, vind ik het veel leuker om ze in een praktische manier toe te passen in mijn werk. Met KolariVision heb ik het IRChrome-filter gemaakt - een echt glasfilter welke je op een cameralens kunt vastschroeven - waarmee je, eenmaal in combinatie met een infrarood-omgebouwde camera, foto's kunt maken in het uiterlijk van de oude Kodak Aerochrome-film zonder enorm veel nabewerking.'

Bij Infraroodfotografie worden alleen beelden in het infrarode deel van het elektromagnetisch spectrum vastgelegd met een speciale infraroodcamera. In normale fotografie wordt het zgn. NIR (nabije infrarood) gebruikt. Deze golven hebben de lengtes van ca 720 tot 1000 nm. Het verre infrarood dat o.a. gebruikt wordt om warmtebeelden te creëren ligt daar ver buiten. Deze laatste straling wordt o.a. gebruikt in de ruimtevaart, astronomie en in opsporingsdetectieapparatuur. De waarneming in de NIR wordt vertaald in een voor het menselijk oog zichtbaar beeld via een computer. Een dergelijk beeld kan er vreemd uitzien. Zo wordt vaak de blauwe lucht zwart of erg donker en het gebladerte wit of erg licht afgebeeld na bewerking in een fotografisch softwareprogramma. Het geeft wel een idee hoe de wereld eruit zou zien indien wij het infrarode licht zelf zouden kunnen waarnemen.

Meer beelden van het project van Yann Philippe zijn te vinden op zijn Behance pagina. 

 

 

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem