Kunst uit eenvoud

Fotograaf maakt kunst van wachtende mensen

Siem van Woerkom 301 0
Wachten bij een bushalte of treinstation is meestal niet super interessant. Toch weet fotograaf Dieter Leistner er telkens weer iets spannends van te maken.

De kunst van het wachten

Duitse Fotograaf Dieter Leistner maakt al ruim 40 jaar foto's van mensen die wachten. Hoe maak je dat interessant? Leistner werkt in zijn foto's van treinstations, bushaltes en straathoeken vooral met 'negative space' en geometrisch interessante composities. In het tijdsbestek van zo'n 40 jaar tijd was hij getuige van enorme sociale veranderingen. Zijn twee grootste bevindingen in al die tijd; we roken minder vaak en lezen minder fysieke boeken. Zijn foto's tonen iets universeels aan de weerspiegeling, verveling en afleiding die zich ontvouwen tijdens het transport via openbaar vervoer over de hele wereld. Een ander puntje; 'er zijn veel, veel meer mobiele telefoons en mensen weten vaak zelfs voor slechts 1 minuut al niet meer wat ze met zichzelf aan moeten..' aldus Leistner.

(beeld: Dieter Leistner) 

6 maanden wachten 

Leistner begon rond 1978 met zijn eerste foto's voor zijn nieuwe fotoserie van wachtende mensen. Sindsdien neemt hij ze op locaties over de hele wereld, tijdens vakantie of andere fotografische opdrachten. Er is in zijn ogen altijd iemand in de buurt of om je heen die aan het wachten is. De ironie is natuurlijk dat hij zelf vaak in het hoofd zit van zijn modellen omdat hij zelf aan het wachten is op een perfect shot. Ondertussen zijn er meer dan 50 van zijn afbeeldingen gepubliceerd in het boek 'Waiting: People in Transit'. In dit boek vind je onder andere foto's geschoten in Zwitserland, China en Kirgizië. 'Natuurlijk veranderen de omgevingen en de mensen maar de algemene sfeer in de foto's is overal hetzelfde. In totaal wacht de gemiddelde mens zo'n zes maanden van zijn leven. Dat is bizar.'

(beeld: Dieter Leistner)

'Hoe meer ontwikkeld een land is, hoe minder mensen met elkaar praten. Mensen lijken meer bezig te zijn met hun eigen dingen', zegt Leistner, die ook als hoogleraar fotografie aan de Universiteit van Würzburg-Schweinfurt fungeert. 'Ze gaan sneller in grote steden en hebben niet zoveel plezier,' voegde hij hieraan toe.

Leistner's boek is hier te vinden. 

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem