Lange sluitertijd kunst

Fotograaf maakt abstracte kunstwerken van vogelvluchten

Siem van Woerkom 234 0
Hoe zouden landschappen eruit zien wanneer vogels strepen achter zich zouden laten? Een foto project door Xavi Bou laat het zien.

Ontzagwekkend en enorm

De Catalaanse fotograaf Xavi Bou maakt voor zijn serie 'Ornitographies' composiet afbeeldingen van landschapsfoto's die de verbluffende formaties laten zien die trekvogels maken. Van enorme 'wolken' tot strakke lijnen, de vormen gemaakt door de beweging van de vogels zorgen voor abstracte en interessante foto's in de serie waar de fotograaf al meerdere jaren mee bezig is. 

Voor Bou was de start van het project een natuurlijke ontwikkeling. Als fervent natuuronderzoeker is het geen verrassing dat wilde dieren bovenaan zijn lijst stonden bij het brainstormen over onderwerpen voor een persoonlijk (foto)project. Hoewel Bou altijd dieren had gevolgd aan de hand van hun afdrukken op de grond, was het idee voor deze serie pas geboren toen hij in plaats daarvan omhoog naar de lucht keek.

'Op een dag vroeg ik me af wat voor soort spoor de vogels in de lucht zouden achterlaten als dat mogelijk was. Toen beelde ik me de lijnen die ze zouden creëren in en begon ik te onderzoeken hoe ze zichtbaar gemaakt konden worden.'

(Beeld: Xavi Bou) 

Oorsprong van de vogelvluchten

Met behulp van zijn kennis van de lokale fauna, onderzoekt Bou alles zorgvuldig voor het maken van zijn foto's. Het is een moeilijke taak, nog moeilijker gemaakt door het gebruik van een statief, omdat dit betekent dat de vogels precies voor zijn lens moeten passeren zodra deze is ingesteld. Hoewel het vaak niet gaat zoals gepland, zijn het die magische momenten waarop de kuddes vliegen zoals gepland die het alles waard maken. In zijn zoektocht om beweging vast te leggen, begon Bou dicht bij huis en maakte hij eerst foto's van zijn lokale bevolking van geverderde vriendjes.

Na verloop van tijd trok hij echter uit, naar plekken zoals IJsland en Wyoming. Het spoor van de strepen als de markeringen van een pen op papier, laat de kleine lijnen achter die de algehele abstracte vorm creëren. Het is krachtig werk dat tegelijkertijd artistiek is en een herinnering aan de kracht van de gemeenschap. Deze vogels zijn verenigd in hun gedeelde missie.

'Een van de belangrijkste dingen voor mij is dat ieder persoon op een heel andere manier contact maakt met het project. Sommigen relateren vanuit een meer poëtisch perspectief, anderen zijn wetenschappelijker en anderen richten zich meer op techniek' deelt Bou. 'Hoe het ook zij, het belangrijkste is om contact te maken met de liefde voor de natuur, de natuur die ons dag na dag omringt. Voor mij zou het een succes zijn als dankzij mijn project mensen af ​​en toe stoppen om hun hoofd naar de hemel te heffen om te genieten van de schoonheid van vogels in de lucht die we meestal als vanzelfsprekend beschouwen.'

Klik voor meer beelden door op de links in dit artikel.

(Beeld: Xavi Bou)

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem