Fotograaf legt onzichtbaar noorderlicht vast

Sterre Hartjes 601 0
Fotograaf Pierre T. Lambert had een wel hele bijzondere vlucht. Tijdens zijn vlucht van Chicago naar Zuid-Korea vloog hij vlak langs de poolcirkel. Hij besloot een foto vanuit het vliegtuigraampje te maken. Later zag de fotograaf dat hij het noorderlicht had gefotografeerd.

 

Van zwarte lucht naar noorderlicht

Hij wilde graag een heldere sterrenlucht of misschien wel de Melkweg fotograferen, maar helaas was de hele vlucht pikdonker. Na twee uur vliegen keek hij toch maar even naar buiten te kijken, uit nieuwsgierigheid. Hij zag met moeite een paar sterren en wat wolken. Hij pakte zijn camera, stelde zijn ISO zo hoog mogelijk in met een sluitertijd van 1,6 seconde. Tot zijn grote verbazing zag hij het resultaat. Met het blote oog was het niet te zien maar de fotograaf vloog dwars door het noorderlicht

Hallucinatie, droom of echt

Hij kon niet geloven dat hij het noorderlicht vanuit een vliegtuig had vastgelegd. Hij zag niks buiten en toch had hij groene ruis op beeld. Pas na meerdere foto's besefte hij dat het echt was. Hij veranderde de instellingen tot hij het beste resultaat had. Een sluitertijd van 1,6 seconden, f/2.8 en zijn ISO op 20.000. Hij wilde zoveel mogelijk licht uit het vliegtuig tegen gaan omdat dat de foto's zou kunnen verpesten. Nadat Lambert zijn buurman vroeg om de helderheid van zijn laptop aan te passen en Lambert zelf onder zijn jas was gekropen heeft hij ongeveer een half uur gefotografeerd. Nog steeds verbaasde hij zich over het feit dat hij met het blote oog niks van het noorderlicht kon zien.

Zo zie je maar weer dat je altijd een stoel bij het raam moet hebben tijdens een vlucht, want al zie je het niet met het blote oog, er is altijd wat moois gaande. Fotografeer dus ook als je twijfelt aan het moment want voor je het weet leg je iets bijzonders vast.