Beeld van schurk Jesse James blijkt echt

Foto van schurk Jesse James maakt Brit in een klap miljonair

Remco Stunnenberg 535 0
Het zal je maar gebeuren: je koopt voor slechts tien dollar een foto op eBay die al snel een geschatte waarde van zeker twee miljoen dollar blijkt te hebben. Het overkwam de Brit Justin Whiting.

Whiting zit in juli vorig jaar een beetje te surfen wanneer hij op een portretfoto stuit van een man die opvallende gelijkenissen vertoont met Jesse Woodson James, een van de grootste schurken van het Wilde Westen in de achttiende eeuw. De Amerikaanse bandiet stond vooral bekend om zijn gewelddadige overvallen op banken, treinen en postkoetsen in het Midwesten.

Gefascineerd

Whiting is al langere tijd gefascineerd door deze schurk en besluit het beeld te kopen. Totale kosten: tien dollar. Daar kan hij zich geen buil aan vallen, concludeert hij.   

Jesse James  

 Justin Whiting met het beeld dat hem in een klap miljonair kan maken

Forensische experts

Op de site was het beeld nogal wazig maar wanneer Whiting het beeld eenmaal in huis heeft, bekruipt hem het gevoel dat het weleens een echte foto van de schurk kan zijn. Hij laat het beeld zien aan verschillende forensische experts in de Verenigde Staten, waaronder de in Californië gevestigde 19e-eeuwse foto-expert Will Dunniway. En ja hoor, het is de echte Jesse Woodson James. Op de door Whiting gekochte foto moet hij een jaar of veertien zijn geweest.

Financiële klapper

Het beeld kan Whiting in één klap miljonair maken. Zo blijkt de foto een geschatte waarde te hebben van zeker twee miljoen dollar. Whiting heeft het Britse veilinghuis Christie's al benaderd. Het heeft er dus alle schijn van dat Whiting inderdaad een financiële klapper gaat maken met zijn spotgoedkope aankoop.

afbeelding van Remco Stunnenberg

Remco Stunnenberg | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Remco