Foam toont 75 foto’s van William Eggleston

Foam toont 75 foto’s van William Eggleston

Redactie DIGIFO... 1416 0
Fotograaf William Eggleston is een van de meest toonaangevende fotografen van de twintigste eeuw. In Foam is nu een tentoonstelling van 75 van zijn foto’s te zien.

De Amerikaanse William Eggleston (1939, Memphis, Tennessee US) geldt al bij leven als een van de meest toonaangevende fotografen van de afgelopen decennia. Hij pionierde op het gebied van kleurenfotografie vanaf het midden van de jaren 60 en verhief het alledaagse Amerika tot fotogeniek onderwerp. In de tentoonstelling William Eggleston – Los Alamos toont Foam 75 foto’s die de fotograaf tussen 1966 en 1974 maakte gedurende verschillende roadtrips door de zuidelijke staten van Amerika. De tentoonstelling bevat een aantal iconische werken, waaronder Egglestons eerste kleurenfoto.

Los Alamos begint in zijn geboorteplaats Memphis en de Mississippi Delta en volgt zijn omzwervingen door New Orleans, Las Vegas en het zuiden van Californië, om te eindigen bij de Santa Monica Pier. Tijdens een reis met de schrijver en curator William Hopps deed Eggleston ook Los Alamos aan – de plaats in New Mexico waar in het geheim kernwapens werden ontwikkeld en waar de serie zijn titel aan ontleent.

William Eggleston, Memphis, ca. 1965 - 1968, from the series Los Alamos, 1965–1974 © Eggleston Artistic Trust 2004 / Courtesy David Zwirner, New York/London

Vroeg

De ruim 2200 beelden van Eggelstons serie Los Alamos waren oorspronkelijk bedoeld om in delen te worden uitgegeven, maar raakten met de jaren in de vergetelheid. De foto’s werden bijna veertig jaar na het begin van het project herontdekt en in 2003 voor het eerst geëxposeerd en gepubliceerd. De wervelende kleurenfoto’s van verkeersborden, vervallen gevels en interieurs van diners verraden onmiskenbaar de hand van de eigenzinnige autodidact. Het vroege werk getuigt van een niet-aflatende voorliefde voor het ogenschijnlijk triviale: voor het oog van Egglestons ‘democratic camera’ wordt alles even belangrijk.

Dye-transfer

Eggleston begon Los Alamos tien jaar voor zijn omstreden solotentoonstelling in het MoMA in 1976, waarmee hij de kleurenfotografie voorgoed als serieuze kunstvorm op de kaart zette. Destijds gold kleurenfotografie binnen de kunstscene als frivool of zelfs vulgair. Het werk van Eggleston werd dan ook door velen verguisd. Dit weerhield hem er niet van te experimenteren met het inmiddels in onbruik geraakte dye-transferprocedé, een arbeidsintensieve en peperdure techniek die destijds vooral in de reclamefotografie werd gebruikt. Het procedé stelde de fotograaf in staat de saturatie te controleren en een ongekende kleurnuance te bereiken, die ook de 75 dye-transferdrukken in Foam karakteriseert.

Los Alamos van William Eggleston is tot 7 juni 2017 te zien in Foam.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie