Veelzijdig uitsmijter Sven Marquardt

Extravagante uitsmijter toont zijn geheel eigen stijl als fotograaf

Remco Stunnenberg 417 0
De kleurrijke en extravagante Sven Marquardt geniet niet alleen bekendheid als uitsmijter van Club Berghain, een van de meest populaire electroclubs van Berlijn. Ook zijn fotografiewerk blijft niet onopgemerkt in zowel de muziek- als de fotografieindustrie. Momenteel is zijn nieuwste werk te zien in de Georgische technoclub Khidi.

Het fotografie werk van Marquardt is bekend geworden in zowel de muziek- als de fotografie-industrie vanwege het gebruik van grimmige, zwart-witte sferen en zijn geheel eigen en aparte stijl van portretten.

Artwork

Eerder al was zijn werk te zien in club Berghain. Daarnaast werd het gebruikt als artwork voor releases op het Ostgut Ton-label van de club. Deze club is ontstaan uit de voormalige Berlijnse technoclub Ostgut. Ostgut was een van de eerste vaste plekken waar fetish- en gayfeesten werden georganiseerd: zogenaamde Snax events. De club bestond uit een magazijn ten oosten van het voormalige Ost-Güterbahnhof en ontwikkelde zich al snel tot het hart van de Berlijnse technocultuur. Op 6 Januari 2003 vond de laatste partyavond in Ostgut plaats, 2 jaar later werd het gebouw vanwege de bouw van de entertainmenthal O2 gesloopt. In 2004 begonnen de organisatoren te zoeken naar een grotere locatie om de Berghainfeesten voort te kunnen zetten.

Sven Marquardt

Flitsende stroboscopen

Vandaag de dag is Berghain gehuisvest in een voormalige energiecentrale. Een enorm gebouw uit een hoop staal, beton en glas. Wie er voor het eerst binnenkomt, moet wennen aan de combinatie van een monotone keiharde technobeat en het licht dat alleen maar bestaat uit flitsende stroboscopen. Gestalten dansen in het donker, details zijn nauwelijks zichtbaar. Bij uitstek een locatie die zich leent voor bijzondere fotografie.

Selectie van zijn werk

In 2016 stelde Sven Marquardt ook een selectie van zijn foto's tentoon in Hangar8289 op Ibiza - een experimentele speelruimte in het Art District van het eiland. Nu is Marquardt een nieuwe residentie begonnen in de nachtclub van Tbilisi, Khidi, waar hij een selectie van zijn recente werken zal presenteren.

Beeldend werk

Hij wordt vergezeld door een gerespecteerde experimentele muzikant Prurient - AKA Vatican Shadow - die gedurende de residentie verschillende live-optredens zal verzorgen. De tentoonstelling biedt ook beeldend werk van de Berlijnse kunstenaar Pfadfinderei.

In bovenstaande video zie je onder andere zeldzame interviewbeelden met Marquardt, en een preview van zijn recente tentoonstelling.

Lees ook: Ga de diepte in tijdens Wereld Pers Foto Groningen 

 

afbeelding van Remco Stunnenberg

Remco Stunnenberg | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Remco