Exposure: Andreas Øverland

Redactie DIGIFOTO Pro 2759
Deze week in de Exposure-rubriek landschaps- en portretfotograaf Andreas Øverland. De Noorse computerprogrammeur vertelt over zijn ontwikkeling als fotograaf, die na de overgang naar de digitale doka snel ging.

“Ik begon te fotograferen toen ik een jaar of 11 was, midden jaren ’80. Ik mocht de oude Minolta SRT 100x met een 35mm lens van mijn vader gebruiken.  Daar experimenteerde ik wat mee, maar ik heb ook een tijd niet veel gefotografeerd. Rond 1997, toen de eerste 'betaalbare' digitale camera’s verschenen heb ik er al snel eentje aangeschaft. De overgang van analoog naar digitaal was voor mij, als computerprogrammeur en web developer, een positieve overgang.

Techniek versus creativiteit

Toen ik in 2003 mijn eerste digitale spiegelreflex kocht, was ik vooral geïnteresseerd in astrofotografie. Die interesse zakte al snel weg, omdat ik niet alleen geïnteresseerd was in het technische aspect van fotografie, maar vooral ook in de creatieve en artistieke kant. Het makkelijkste onderwerp om me in te verdiepen was landschaps- en natuurfotografie, dus daar begon ik mee. De volgende stap was artistiek naakt. Dat betekende dat ik gebruik moest maken van kunstmatig licht. Ik oefende ongeveer een jaar in het gebruik van studioverlichting.

Licht

Als ik nu foto’s maak is het licht mijn belangrijkste gereedschap, of dat nu om landschappen, zwartwit of kleur, portretten of artistiek naakt gaat. Ik zie het licht voordat ik het onderwerp zie. Je kan de beste locatie en het mooiste model ter wereld hebben, als het licht niet goed is zal het resultaat ook niet goed zijn. Je moet dus controle uitoefenen over het licht, door te wachten totdat het is zoals jij het wilt hebben, door er naartoe te reizen of door het zelf te creëren met reflectieschermen of een flitssysteem.

Inspiratie

Ik haal mijn inspiratie uit verschillende bronnen. Bepaalde fotografen, zoals de Noorse fotografen Morten Krogvold (landschap) en Petter Hegre (naakt) hebben totaal verschillende fotografiestijlen, maar ze inspireren me allebei op verschillende manieren. Sam Abell, fotograaf van National Geographic, heeft een interessante filosofie over fotografie die me erg inspireert, net als de vele verhalen die verteld worden door fotografen in National Geographic. Een andere inspiratiebron op het gebied van foto-filosofie haal ik uit podcasts. De podcast van Brooks Jensen, hoofdredacteur van het zwartwitfotografietijdschrift Lens Work, kan ik aanraden.”

 

Foto's © Andreas Øverland

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie