Conceptuele kunst in Rotterdam

Expo 'Nishikigoi' in Contour Gallery

Siem van Woerkom 558 0
Volgende week opent in Contour Gallery in Rotterdam de expo 'Nishikigoi', beelden geëtst op staalplaten.

Nishikigoi

Erik Hijweege is gefascineerd door de natuur en haar onbedwingbare karakter. In zijn nieuwe serie onderzoekt Erik de kracht van het water en de mythische status die het in verschillenden culturen heeft. De beelden zijn genoemd naar de Oosterse Legende ryumon-no-take, de 'drakenpoortwaterval'.

Koivissen - Nishikigoi - zwemmen tegen de stroom in, om sterker te worden. Zij die het presteren om de waterval te trotseren, zullen volgens de legende veranderen in hemelse draken. Hijweege legt met zijn serie de kracht van het water en de mythische status bloot.


 

Ondanks het wispelturige karakter van het krachtenspel deed hij dit met de natte collodium techniek, een analoge, trage fotomethode uit de negentiende eeuw. Als een eerlijke strijd tussen de natuur en hem als de verbeelder daarvan. De beelden zijn daarna geëtst op staalplaten en afgedrukt door een meesterdrukker als fotogravures.

Het resultaat reikt verder dan een romantische verbeelding van de water. Het dwingt de kijker langer te blijven staan. Het oog van de fotograaf, de analoge fotomethode, de meesterdrukker, de magie van het water en haar kracht; een gelaagdheid in vertoning die meer tijd nodig heeft dan een ogenblik. Een definitieve aanrader van een ieder die van conceptuele kunst fotografie houdt. 

Erik exposeerde onder meer op fotofestival Naarden, Fotomuseum Den Haag, São Paulo, Washington en Moskou. Zijn fotowerken zijn o.a. opgenomen in de collectie van ABN AMRO, ASR, PelsRijcken en de Hermitage in Amsterdam.

De opening van de expositie 'Nishikigoi' is zaterdag 23 maart om 15.00 uur en loopt van 23 maart t/m 10 mei. 

Meer informatie over Contour Gallery in Rotterdam is hier te vinden.

 

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem