Unieke tentoonstelling Werner Mantz

Een spannende combinatie van twee stijlen

Remco Stunnenberg 697 0
Werner Mantz wordt wereldwijd gezien als een van de grote architectuurfotografen van zijn tijd. Zijn portretfotografie is veel minder bekend. In de tentoonstelling Architectuur en Mensen worden voor de eerste keer zijn wereldberoemde architectuurfoto’s samen met zijn portretfoto’s gepresenteerd. Dit levert een spannende combinatie op en geeft meer inzicht in de manier waarop Mantz werkte.

De tentoonstelling is van 19 mei tot en met 2 september 2018 te zien in het Nederlands Fotomuseum Rotterdam en is tot stand gekomen in samenwerking met Museum Ludwig in Keulen (Duitsland).

Architectuur

Werner Mantz (Keulen, 1901 – 1983) staat bekend als een van de meest prominente fotografen van het Nieuwe Bouwen, de modernistische beweging in de architectuur in Keulen in de jaren 1920. Zijn foto’s werden gepubliceerd in architectuurtijdschriften. De focus lag daarbij op het moderne Keulen, weg van het middeleeuwse stadscentrum.

Portretstudio

Na tien jaar als fotograaf in Keulen te hebben gewerkt opende Mantz in 1932 in Maastricht een tweede studio. Na 1938 voelde hij zich niet langer thuis in Keulen en vestigde zich definitief in Maastricht. Naast opdrachten voor architectuurfotografie verwierf hij in Maastricht bekendheid om zijn portretfotografie, met een accent op kinderportretten. Zelf beschouwde hij zijn in de Maasstad gemaakte portretten even belangrijk als zijn architectuurwerk. Ze werden echter nauwelijks geëxposeerd. In de tentoonstelling worden beide collecties voor de eerste keer samengebracht.

Samengesteld 

De tentoonstelling is samengesteld door Frits Gierstberg (curator Nederlands Fotomuseum) en Miriam Halwani (curator Museum Ludwig).

afbeelding van Remco Stunnenberg

Remco Stunnenberg | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Remco