Hulp bij de weekopdracht

Een laag perspectief voor een dramatisch effect

Christel de Wolff 1125 0
Heb je onze weekopdracht al gezien? Deze week vragen we je om ons te verrassen met foto's vanuit een bijzonder perspectief. Om je op weg te helpen hebben we het vandaag over een laag standpunt: super dramatisch!

Fotografeer niet altijd vanuit ooghoogte. Zak ook eens door de knieën tijdens het fotograferen en zie hoe anders de wereld is vanuit een laag perspectief.

Lees ook: Doe mee aan de nieuwe weekopdracht 'Perspectief'

Dramatisch effect van een laag perspectief

Een foto vanuit laag perspectief wordt dramatischer omdat het onderwerp meer benadrukt wordt dan vanuit ooghoogte. Dit komt doordat je dichter bij de horizon zit en deze lager in beeld komt (met de juiste compositie). Hierdoor is een groter gedeelte van het frame gevuld met het onderwerp.

Daarnaast kun je ook onderwerpen of personen groter maken door een laag perspectief. Niet alleen in formaat, maar ook vanuit psychologisch perspectief. Wanneer je een persoon van onder fotografeert kijk je er namelijk letterlijk tegen op.

Afwijkend perspectief

Nog een reden waarom dit soort foto’s goed werkt, is dat het afwijkt van wat mensen gewend zijn. In het dagelijkse leven zie je de wereld vanuit ooghoogte. Een foto vanuit dat perspectief is daardoor minder opvallend dan een foto met een (extreem) laag perspectief.

Uitdaging aangaan? Doe mee met de weekopdracht!

Fotografeer je nooit vanuit een laag perspectief? Daag jezelf uit en maak portretten, straat- of natuurfoto’s met een laag perspectief! Wij zien je mooiste foto graag tegemoet in onze lezersgallery. Geef je foto de titel 'Perspectief' om mee te doen aan de weekopdracht!

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel