“Google, mijn beste vriend!”

DIGIFOTO Pro Ambassadeur Karin de Bruin legt uit hoe je aan mooie fotolocaties komt

Redactie DIGIFOTO Pro 4201

Voor veel ervaren (landschaps)fotografen is het vinden van mooie, nieuwe fotolocaties een uitdaging. Wanneer je niet weet waar je moet zoeken, krijg je steeds vaker het idee dat je alles gezien hebt. Als landschapsfotograaf, met een voorliefde voor stranden en water, weet DIGIFOTO Pro ambassadeur Karin de Bruin nieuwe plekjes te vinden als geen ander. In dit artikel legt ze haar geheim uit: ‘Nieuwe fotografie plekjes vind ik niet altijd na een wandeling, fietstochtje of autorit, maar veel eerder vanachter mijn bureau!’

Tekst en fotografie Karin de Bruin ; Dit artikel werd gepubliceerd in DIGIFOTO Pro 3.2021

Hoe graag ik ook terug ga naar bekende plekken, ik ben altijd op zoek naar voor mij onontdekte locaties. Ik kan in de auto stappen en doelloos in de rondte rijden, in de hoop dat ik dan iets vind, maar ik kan me beter iets beter voorbereiden. Ik ken mijn eigen omgeving namelijk op mijn duimpje en daardoor is de kans groot dat wanneer ik op onderzoek uitga, ik over de nieuwe mogelijkheden heen kijk. Ik ben er niet op uit om een uniek plekje te vinden. Wat voor mij geldt als “nieuw”, is voor een ander misschien juist een locatie waar ze al dag in dag uit naar toe gaan. Dat is wat ik met mijn favoriete plekken tenslotte ook doe. Ik vind het leuk en uitdagend om locaties te ontdekken, uit te zoeken wat de beste momenten en tijden zijn om deze te bezoeken. 

Op een regenachtige dag ga ik achter de pc zitten. Ik open Google Maps, vergroot het beeld en ga heel nauwgezet langs de randen van meertjes, watertjes en het strand. Als je maximaal inzoomt zie je zoveel details! Als ik iets zie wat ik nog niet ken, of wat mij interessant lijkt, maak ik notities en pin ik deze locatie vast in mijn telefoon. Ik geef de locatie een naam, zodat ik me later herinner waarom ik hier eens naar toe wil. Als de gelegenheid zich voordoet, ga ik er eens heen om de boel te verkennen. 

Geef de locatie een naam en pin deze in de Google Maps app op je telefoon! 

Belangrijke aanvullende informatie

Als de gevonden plek aan het strand ligt, check ik ook altijd getijdentabellen. Ik wil weten wanneer het hoog- en laagwater is. Juist afgaand water heeft mijn voorkeur, omdat er dan structuren te voorschijn kunnen komen die erg fotogeniek zijn. Ook bekijk ik, met behulp van de app Photopills, of de locatie een interessante plek is voor een zonsopkomst of dat ik er juist beter met zonsondergang kan gaan staan.   

Bestudeer de getijden voor het betreffende stuk strand! 
Zoek in Photopills naar de meest ideale dag voor zonsondergang! 

Uiteraard ga ik een aantal keer naar de locatie onder wisselende omstandigheden. Deze stenenrij uit het voorbeeld ligt er om het achterliggende strand en ook de duinen te beschermen. Dan is het dus extra gaaf om een keertje tijdens hoogwater te gaan kijken en wanneer het lekker hard stormt. 

Een flinke zuidwesterstorm die recht op de blokken afkomt. Hoewel de foto overdag is gemaakt, was de lucht erg donker door een aankomende regenbui, de spray van het water steekt hier mooi tegen af.
Als een moment van harde wind tijdens zonsondergang valt is het helemaal een fijne plek. Het licht is juist aan het einde van de dag zoveel mooier. 

Conclusie

Het zoeken naar mooie fotolocaties en de beste tijden om te fotograferen, doe ik niet alleen voor het eindresultaat, de foto’s, maar ook omdat ik op deze locatie een workshop “Compositie op het strand” geef. Wanneer je met een groep op pad gaat, is het extra belangrijk dat je de locatie ook echt goed kent. Je moet weten welk effect de wind kan hebben en wat de mogelijkheden zijn tijdens de verschillende getijden.  

Over Karin de Bruin

Landschaps- en natuurfotografie

Landschapsfotograaf Karin de Bruin heeft een passie voor stranden en water. Woonachtig in Hellevoetsluis, een mooi vestingstadje aan het Haringvliet en met diverse stranden in de buurt, heeft ze alle facetten om mooie foto’s te maken binnen handbereik. Karin houdt van lange sluitertijden, wolken die vervagen, sterke kleuren en verstild water - het liefst met een stilstaand element zoals een paaltje, steiger, stokken of een boom. Maar ook in het bos weet de fotograaf haar weg naar mooie foto’s te vinden. 

Meer weten? 

Bekijk meer werk van Karin de Bruin via www.createdbykarindebruin.com of volg haar via Instagram @karin.debruin.

Dit artikel werd gepubliceerd in DIGIFOTO Pro 3.2021

 


 

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie